В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от Бухово

10
Снимка: Добромир Видев

Буховци не си дават историята. Това става ясно от думите на Ювелина Владова, секретар на читалище „Просвета“ в Бухово. В двора на читалището, на три метра над земята, се намира поставеният преди близо 40 години изтребител МИГ-19С, останал в памет на един от известните летци Никола Бонев.

«Той е бил и е все още много обичан от буховци. Просто е искал ние да живеем по-добре. Не е бил толкова убеден комунист, от това, което съм чела.»

Никола Бонев минавал със самолета и, летейки ниско, пускал на майка си продукти.

Ювелина припомня, че когато започнали смени на имена на улици – на партизани и активни борци, буховци не се поддали:

«Ние не си махнахме паметника, не си закрихме Братската могила и главният ни булевард все още е «Никола Бонев»

Няма кой да разказва историята на изтребителя, признава обаче Ювелина Владова. Местният краевед се спроминал наскоро. Част от спомените, които книгите пазят  пък могат да минат за идеологически обременени от времето на комунизма.

«Облякъл синята униформа на летец с ведрите небесносини очи…» - 83-годишният Борис Маринков, племенник на Никола Бонев, чете историята на Бонев от листовете, от които и преди 40 години го е правил по училищата.

Пред самолета-паметник разказва по–човешката част от миналото на известния си роднина.

„Виждал съм го как идва над Бухово, как се провира със самолета под -  електрически ли бяха или телефонни жици, стълбове – хем бяха по-ниски от тия. Нагоре-надоле, обикаляше Бухово, хората изскачаха, гледаха го, ставаха му на крака старците.“

„Генералният щаб на Въздушни войски го е наградил с часовник за много добра работа – за висш пилотаж. Тоя часовник преди да го убият, го е завещал на мене и аз го бях оставил тука, в дома-паметник, но не съм попитал дали все още съществува“, допълва Маринков.

Заради създадената мрежа за разузнаване, която предава на Съветската армияданните за немските войски в България, през 1943-та година летецът Никола Бонев е бил разстрелян като част от борбата с тогава нелегалната Българска комунистическа партия. «18 куршума  и той е бил жив – с удар с приклада сам у счупили една ръка, после по главата и тогава починал. Бил съветски разузнавач.»

«Беше скромен, симпатичен човек, хубав – това са били мечтатели за мене», допълва Борис Маринков.

В новите времена родната къща на Никола Бонев в Бухово, самолетът МИГ-19С и сградата на читалището, оформят своеобразен мемориал, напомнящ на буховци  за техния съгражданин. А Ювелина Владова, секретар на читалище „Просвета“ разказва как децата се интересуват… само от самолета.

«Радват се, даже се опитват и да се качват да се снимат, когато идваха тук на обмен чужденците. Помня, че само японците успяха. Качиха се най-отгоре, дори успяха да влязат вътре.»


Галерия