Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов реагира остро на изказване на посланик Улусой за изучаването на турски език у нас

Дипломатът ще бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение

| обновено на 11.05.19 в 19:03

Премиерът Бойко Борисов реагира остро на думи на посланика на Турция у нас Хасан Улусой, който обвърза турските инвестиции в България с изучаването на турски език в училищата и поиска съдействието на българските власти.

Това стана на церемония по откриване на нови промишлени мощности край Кърджали. Изказването на Улусой провокира реакция от страна на премиера, който преряза лентата на поредния завод за автомобилни части на чуждестранна компания.

Според посланик Улусой турските инвеститори искат работниците им да знаят турски език.

„Ще предам едно общо желание на нашите инвеститори-бизнесмени, които искат да се даде заетост, както за българските граждани, които знаят турски, така и за българските граждани, които не знаят турски. Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които, освен български, владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще насърчи притока на турски инвестиции в страната“, каза Улусой.

Борисов заяви, че ще потърси отговорност от посланика, ако думите му са предадени вярно.

„Аз го разбрах по един начин, а хейтърите в София вероятно по друг", коментира премиерът.

И допълни: „Това, което собственикът ми каза, че проблемът е с работната ръка, проблемът е с езиковата подготовка, и то писмен. Българите учат и английски, и немски, и китайски. В образованието ние имаме много ясни програми. Работа има колкото искате. Просто трябва квалификация".

Откритият днес край Кърджали завод е петият у нас за производство на части и съединения за автомобилната индустрия. В него ще работят около 300 души. При откриването Борисов каза още:

„До САЩ...БМВ, „Мерцедес“, „Ауди“, всичко се прави тука, затова интересът на инвеститорите в България е изключително голям“.

По разпореждане на министъра на външните работи Екатерина Захариева, посланикът на Република Турция в Република България ще бъде извикан в понеделник, за да даде обяснение за думите си.

"Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит. В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения", посочват от външното министерство.

Въпросът за изучаването на турски език бе коментиран във "Фейсбук" и от лидера на БСП Корнелия Нинова, която подчерта, че „искането на турския посланик за задължително изучаване на турски език в България е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България“.

„Днес честваме делото на Кирил и Методий, азбуката, езика си и приноса ни към другите славянски народи. Дълбок поклон пред Светите братя“, написа Нинова.

Водачът на евролистата на ВМРО Ангел Джамбазки нарече искането на турския дипломат "наглост и политически цинизъм". Той призова всички кандидати от листите за ЕП, както и техните партии, да декларират, че ще противопоставят срещу членството на Турция в ЕС.

Лидерът на партия Воля Веселин Марешки настоя посланикът да бъде отзован.

"Ако цената на турските инвестиции у нас е утвърждаване на национални малцинства, промяна на конституцията ни, разбутване на етнически мир и пр., ще кажем на Турция - "Благодаря. Не ви щем ни меда, ни жилото", написа във фейсбук лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

Посолството на Турция у нас изрази разочарование от някои от реакциите по повод днешното изявление на посланик Хасан Улусой.  Според посолството, твърдението, че дипломатът е поискал "задължително изучаване на турски" в българските училища, представлява изопачаване на думите му:

"Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. В своето изказване посланик д-р Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и, декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество", пише в прес-съобщението на турското посолство.

На сайта на посолството е поместен и превод на спорния пасаж от думите на посланика, различен от симултанния превод на изявлението му при днешното откриване на завод в Кърджали:

"Пожелавам усилията на българските власти за надлежното изучаване на турски език от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни, да продължат, и бих искал да подчертая, че сме готови на сътрудничество в тази насока", е казал турският посланик.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Радваме се, че в България откриваме два завода за един ден, заяви министър-председателят Борисов в Русе, където откри германска инвестиция в сферата на автомобилостроенето

Борисов откри база за производство на авточасти и в Русе

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на новата производствена база на германска компания за производство на автомобилни части в Русе. Инвестицията е на стойност над 20 милиона лева и са разкрити 350 нови работни места, "100 милиона..

публикувано на 11.05.19 в 20:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент е готов да обсъди изпращането на зенитно-ракетен комплекс Patriot в Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис заяви във вторник, че е готов да обсъди изпращането на зенитен ракетен комплекс Patriot в Украйна, след като Германия призова страните членки на Европейския съюз и НАТО да укрепят противовъздушната отбрана на..

публикувано на 07.05.24 в 23:20
Атанас Янев, бивш кмет на Дупница

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение

Бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев в мандата 2007 до 2011 г., считан тогава за фаворит на братя Галеви, осъди Софийска районна прокуратура на 28 хил. лв. обезщетение. Искът на Янев е бил за 120 хил. лв. обезщетение на   нанесени му морални..

публикувано на 07.05.24 в 22:20

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

31 политически формации регистрираха листите   си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско. Само две политически..

публикувано на 07.05.24 в 21:47
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс,..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим..

публикувано на 07.05.24 в 20:23