Цените на клиничните пътеки за лечение на деца ще бъдат увеличени

Детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: Ани Петрова

Цените на клиничните пътеки за лечение на деца ще бъдат увеличени, съобщи днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след консултации с представители на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Всички пътеки, свързани с пулмологията и педиатрията ще бъдат увеличени като детските пътеки, които досега са били към пътеките за възрастни ще се отделят.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни след срещата:

„Увеличаваме цените на някои клинични пътеки, които дълги години не са били остойностявани и цените им не са променяни. Преобладаващата част  би трябвало да отиде за увеличаване запаса“.

Увеличение ще има и за шест клинични пътеки, по които се работи, основно в общинските болници. Ще има увеличение за една част от пътеките в детската хирургия, която е свързана с големи хирургични интервенции за бебета.

Предложенията, които днес са обсъдени в полза на педиатрите, работещи в специализираната детска болница, обясни председателят на БЛС доктор Иван Маджаров:

„При всички положения то ще има ефекти върху тях и то голям, защото в нашето предложение ние отделяме особено внимание точно на трето ниво, пътеки, в които се лекуват деца с много тежки заболявания“.

Тепърва предстои да се анализира каква част от тези 50 млн. лв. от резерва на здравната каса ще се отделят за педиатричните пътеки. Очаква се преговорите между Лекарския съюз, Здравната каса и министерство на здравеопазването да приключат с подписването на анекс към Националния рамков договор към първи юни.

Увеличаването на клиничните пътеки е едно от исканията на педиатрите у нас. Миналата седмица медиците от столичната детска болница „Проф. Иван Митев“ заплашиха със спиране на плановия прием на пациенти и колективна оставка, ако държавата не осигури безлимитно лечение на децата и преференциално финансиране на педиатричните болници.

Свързани новини

Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС

Д-р Иван Маджаров: Цели региони са заплашени от липса на педиатри

В Националната здравноосигурителна каса започват преговори с Лекарския съюз за увеличаване на цените на клиничните пътеки и за анекс към Националния рамков договор. Лекарският съюз ще иска по-високи цени на клиничните пътеки в направления като..

обновено на 13.05.19 в 08:38
Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз.

Иван Маджаров, БЛС: Всички клинични пътеки в педиатрията не са дооценени

„Много от клиничните пътеки не са добре оценени. Но в педиатрията абсолютно всички не са дооценени, защото с години са пренебрегвани“. Това каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), по повод спешните..

публикувано на 09.05.19 в 13:59
Медиците от Педиатричната болница няколко пъти протестираха срещу липсата на достатъчно пари по клиничните пътеки и с искане за по-високи заплати и промяна на статута.

Разминаванията между работещите в Детската болница в столицата и НЗОК са по технически причини

Разминаванията между работещите в Детската болница в столицата и Здравната каса се дължат на липса на диалог и по технически причини, съобщава в писмо до медиите Пенка Георгиева от името на няколко пациентски организации след среща на..

публикувано на 13.05.19 в 10:59