Миряна Сирийски от фондация "Светът на Мария":

Ще свикнем с хората с увреждания тогава, когато са край нас

Представят малка книжка за култура, предназначена за лица с интелектуални затруднения

4
Миряна Сирийски
Снимка: Ани Петрова, БНР

Свиква се с хората с увреждания тогава, когато те са част от живота ни. Ако те не присъстват, започват митове, измислици и страхове. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“.

Тази вечер от 18 часа във Френски културен институт фондацията ще представи "Книжка за култура - Лесна за разбиране книжка за културния живот". Изданието ще се разпространява безплатно. то е насочено към лица с интелектуални затруднения.

Книжката е резултат от проект на програма „Култура“ към Столичната община и има за цел да улесни участието в културния живот на хората с умствени затруднения. В нея са описани 23 културни дейности, като всяка от тях е обяснена чрез картинка и текст. 

Културните места се отварят постепенно, това не може да се случи отведнъж, при положение, че никога не са виждали или към тях не се е обръщал такъв човек, поясни Миряна Сирийски.

"Те дори не знаят каква пригодност би трябвало да осигурят, да кажем, за спецификите на един човек с умствена изостаналост, които са различни от на един невиждащ или нечуващ човек, или на човек с двигателни увреждания."

Тази книжка е полезна за семействата, в които има лица в интелектуални затруднения, отбеляза Миряна Сирийски. „Най-вече е полезна и овластява самия човек с интелектуално затруднение. Тя е направена лесна за разбиране, което означава, че той сам може да разбере какво пише в нея. Именно това е целта на този подход да се правят лесни за разбиране четива, който е много разпространен в други части на света – намалява се нуждата от посредник.“

Щастливи и горди сме с откритието си, че човекът с интелектуално затруднение може да бъде пълноценен ползвател на емоцията и преживяването, които изкуството и културата носят, сподели още Миряна Сирийски.

Книгата стъпва върху опита на посещаващи дневен център „Светове“ към фондация „Светът на Мария“. В текста на книжката са отразени и споделени от клиентите на центъра размисли и въпроси.

„Открихме, че всъщност културните оператори – концертни зали, организатори на фестивали, с отворено сърце откликват, когато се обърнем към тях. Галериите дават безплатен достъп, музеите дават безплатен достъп. Няма някой, който да е казал „Не може“. Има особености, които ние им помагаме да разберат – например, че късни представления, концерти и прожекции не са толкова подходящи, защото хората имат друг режим. Или примерно, че субтитрите не стават за четене и трябва да има индивидуален дублаж, когато става дума за кино. Винаги сме срещали изключително добро отношение – с билети и с достъп“, разказа Сирийски.

Цялото интервю е в звуковия файл. 

Галерия