Бисер Петков опроверга протестиращи родители срещу Националната стратегия за детето

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Бисер Петков опроверга твърденията на протестиращи родители, че с промени в законодателството на практика се изпълнява спряната от обсъждане и приемане Национална стратегия за детето.

Само за миналата година в родилни домове са изоставени 441  деца.

Затова и с промените е описано как си взаимодействат институциите и как подкрепят връщането на децата при родителите, посочи Бисер Петков:

"И те по никакъв начин нямат за цел да дават повече права на социалните работници и на другите органи, не целят по никакъв начин намеса в семейството и отнемане".

Председателят на Държавната агенция за закрила на децата Елеонора Лилова даде пример от вчера. 17-годишна самотна майка потърсила помощ при баща си, който живее на квартира в София. Когато разбрала, че е нежелана, пожелала да изостави бебето в приемната на социалното министерство:

"И съответно се задействаха механизмите на подкрепата - така че в момента детето е с майка си в звено "Майка и бебе".

Само за миналата година над 900 деца са върнати при родителите им. 730 са настанени при близки и роднини:

"Няма да се допусне да се отнемат деца от семействата само с едно позвъняване на вратата".


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33