Красимир Богданов: Не бива да правим политиците богоизбрани

Красимир Богданов
Снимка: Жоро Александров

В последните години в политическото говорене на българските политици настъпи сериозна девалвация – не само по време на тази предизборна кампания, но въобще, каза пред БНР депутатът от ВМРО Красимир Богданов.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той коментира исканите от ВМРО по-строги наказания за обида и клевета в Наказателния кодекс. Предложението, което беше представено вчера, предвижда затвор до 4 години плюс глоби за хули, клевета, разпространяване на фалшиви новини по адрес на политически опонент.

„Повечето лидери на партии или депутати използват абсолютно непроверени, фалшиви новини и съобщават или създават самите те такива, с цел да охулят политическия опонент и това създава и у хората едно абсолютно нереалистично отношение спрямо политиците в България. Ние смятаме, че на това нещо трябва да се сложи край“, каза Богданов.

В отговор на въпроса дали биха подкрепили радикалната стъпка за отпадане на функционалния имунитет на депутатите и другите висши служители, които са пазени от него, и едва след това да се мисли за криминализиране на това говорене, той каза:

„Иска ни се по обратния ред, първо, искаме да въведем такава наказателна мярка в Наказателния кодекс, а след това ще видим как ще проработи тя и може да предприемем и други действия, които да създадат реални възможности да бъде прилагана тази мярка“, каза той.

„Но това, което нас ни тревожи, е че не може отговорни фактори в държавата – било лидери на партии, било депутати, министри, евродепутати и т.н. – да говорят кой каквото иска, без то да има никаква връзка с истината, да цели да оклевети опонента и да урони авторитета му, доброто му име. Това, което ние предлагаме, не касае само обиди срещу политическия противник, то касае въобще поведението на депутатите и по отношение на другите граждани, по отношение на трети лица, които биват замесени в такива скандали и оклеветявани. Всеки едни политик трябва да носи отговорност за думите си“.

Според него тази специална законова регламентация се налага, защото:

„Ние отдавна сме подели една битка срещу фалшивите новини и неотдавна организирахме кръгла маса по този повод. И подготвяме законодателни промени, естествено търсим консолидация около тези текстове и смятаме, че когато се въвеждат такива по-строги регламентиращи мерки, които засягат електронни сайтове, медии и т.н., ние не бива да правим политиците богоизбрани и те да са нещо различно от всички останали български граждани, медии, или други източници на информация. Затова и предлагаме тези промени, които да бъдат с мерки, които са по-строги за политиците, отколкото за останалите представители,  да речем, на медиите и другите български граждани“.

Интервюто на Силвия Великова с Красимир Богданов можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33