В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от Нови хан

9
Снимка: Добромир Видев

Вече 22 години МиГ-17 с борден номер 226 стои в центъра на Нови хан. Христо Петров - бивш инструктор в училището Долна Митрополия, е човекът, по чиято инициатива е бил поставен той там. Показвайки снимки от 1997-а година, Христо Петров описва и как се е стигнало до слагането на самолета. 

„Първо, защото сме от Нови хан. Второ, защото по това време кмет на Нови хан беше един младеж – Здравко, който беше радист в Свързочни войски към авиацията.“

„Дай да докараме един самолет, да докараме“. Викам „Аз ще го уредя самолета, но ти трябва да осигуриш мястото, където да го сложим“ – така протичала местната дискусия през 97-а. Необходимо било още писмо, че го правят „с патриотична цел“.

Христо Петров е сигурен, че поставянето на самолета в Нови хан е привлякло хора към военната професия. И разказва своята - отпреди слагането на машината: как от казармата в края на 60-те години отишъл във Военновъздушното училище в Долна Митрополия, в първия масов по думите му випуск. 

„Приеха 145 летци. Представяш ли си какво означава това? Не можеш. Сега приемат  6 до 8. Значи е имало бюджет, имало е стратегия, имало държава, имало държавност“, коментира той, припомняйки: „Ние имахме над 600 бойни самолета. 16 летища, бойни, и около 25-30 запасни летища.“

И затова сега Христо Петров се възмущава на думите на депутати, които твърдят, че армия на България не е нужна. „Това е просто късогледство. Стар е изразът „Един народ, който не храни своя армия, ще храни чужда“.

„Балкан“ плащаше на Министерството на народната отбрана за нашето обучение и ползвахме военните преподаватели в Долна Митрополия“ ,спомня си братът на Христо Петров Стефан, който е от цивилната авиация.

„Подготвяха нас, кадрите на „Балкан“ – това беше стратегия на „Балкан“. 15 випуска и благодарение на тия 15 досега, всичките, които сме от старите кадри, се държи гръбнакът на авиацията в България.“

Със смях иСтефан, и Христо посрещат въпроса наистина ли повторното отваряне на Военновъздушното училище в Долна Митрополия ще помогне на военната ни авиация. 

„Защо не отидете да видите какво е положението? Аз ходих, защото ми е болно. Корпусите заключени с катинари, с години неподдържано, всичко вътре леш“, споделя Стефан. Той изтъква, че авиацията е много бързо развиваща се професия, старите преподавателски кадри няма да са в течение на съвременните процеси. „Ще бъде много, много трудно“, прогнозират братята Стефан и Христо.

Те двамата имат планове скоро да пребоядисат МиГ-17, който е поставен в Нови хан. И се надяват неговите жители в бъдеще също да имат отговорно отношение към него. 


Галерия