Арх. Киряков: Програмата за саниране ще се подобри при самоучастие на собствениците

Снимка: Милена Очипалска

Нивото на програмата за саниране на жилищни сгради ще се подобри при самоучастие на собствениците на апартаменти. Това каза пред БНР арх. Петър Киряков от регионалната колегия на Камарата на архитектите в Стара Загора.

Идеята на държавата да рестартира националната програма, но по различни правила, е „момент на отрезвяване“ според арх. Киряков.

„Повишаването на енергийната ефективност е важна задача. Но начинът, по който се тръгна, облагодетелства тези, които са били в програмата, за сметка на тези, които не са в програмата. Още в самото начало беше ясно на всички, че трябваше да има друг вариант на тази програма, да се приеме формула, приемлива за всички“, коментира още арх. Петър Киряков в предаването „Нещо повече“.

Дълго време Националната програма за саниране на старите панелни жилища с пари от държавния бюджет беше критикувана като „несправедлива“, най-вече заради факта, че всички данъкоплатци плащат за ремонта на жилищата на определен минимален брой граждани, но и заради това, че се реализира по стандарти, отхвърлени вече от Европейския съюз, с евтини и некачествени материали. Вчера премиерът Бойко Борисов посети Пазарджик, където му беше връчена подписка с молба програмата да продължи. Министър-председателят обеща да се потърси нов и справедлив начин за реализирането на проектите.

„Ако трябва да бъде съвършено справедлива, то тази програма трябва да обхване всички жилища. Идеята за самоучастие е логична – процент от изпълнението да зависи от хората, те да избират системата. Защото сега всичко е като подарък, без да се обсъжда много. Самоучастието освен това ще повиши и рязко изискванията към изпълнението“, допълни арх. Киряков.

Според него „в известен степен нещата са политизирани, което е зле за този процес, затова трябва да се гледа експертно на програмата“.

По-рано днес от Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявиха, че за четирите години на Националната програма са санирани близо 2000 сгради за около 2 млрд. лева.

В предаването „Нещо повече“ темата коментира и Манол Генов, едно от лицата на левицата, които поискаха проверка на програмата:

„Не се учудваме, че в последната права преди евроизборите премиерът извади като гълъбче от ръкава темата за безплатното саниране. Хората не бяха ангажирани финансово или по друг начин към тази програма, така те след това не заделят средства за нейната поддръжка. Заради това ефектът след 10 години ще е никакъв. Надявам се един ден някой да понесе отговорност за това. Дано по-нататък експертизата в програмата да има преимущество“.

Интервюто с арх. Петър Киряков можете да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33