Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България гласува за четвърти път на евроизбори

| обновено на 26.05.19 в 10:32

От 7 сутринта до 20 часа вечерта ще продължи изборния ден на територията на страната. Във вота за българските членове в Европейският парламент участват 13 партии, 8 коалиции и шестима независими кандидати. В страната избирателните секции са 11 хиляди 661. В избирателните списъци фигурират 6 355 633 избиратели, очаква се до урните да отидат над 2 милиона от тях. 

Два часа по-късно от началото на изборния ден е отворила 63-та секция в 121 училище в София. Причината е неявяване на членове на комисията, която в 9 часа е попълнена до минимума от четирима членове, за да започне работа. Образувала се е опашка от чакащи да гласуват, която след отваряне на секцията е преминала бързо. Част от чакащите избиратели обаче са се отказали да гласуват. 

Нормално започна изборният ден в Бургаския район. Той е най-големият в страната, но на предишните избори за евродепутати през 2014 година беше регистрирана слаба активност. Много членове на секционни избирателни комисии не са пристигнали сутринта, но навсякъде е осигурен необходимият кворум и всички секции са отворени. Близо 358 хиляди са избирателите в Бургаска област. 742 са СИК, а 191 машини за гласуване са монтирани в цялата област, каза председателят на РИК Елка Стоянова: "Машините са разпределени от ЦИК. За съжаление ние нямаме възможност сами да преценяваме къде да бъдат слагани. Пръснати са, 130 има в града, Бургас, и останалите – до 190 са по общините. 10 500 души имат право на глас в една от най-отдалечените от областния център общини Сунгурларе. 

Печат на секционна комисия в село Долно Осеново, община Симитли, беше изнесен извън помещението, за да се направи задължителното нараняване. В секцията има възможност и за машинно гласуване, но тя не беше оповестена на избирателите.

 Според членове на комисията машинният вот в малките населени места с предимно възрастни хора  не е удачно: "Нямат опит, пък и не е за тях. Не го разбират още. За тука е излишно. Защото има злоупотреби с електронните неща, има хакери, хакване на гласове, тях ги е страх, че дори да гласуват за някой, ще бъде манипулиран техния глас. С химикалчето, с листчето, той да си пише ръчно, той да си постави бюлетината". След като секцията беше отворена, стана ясно, че не е извършено и специфичното нараняване на печата. За да стане това, той беше изнесен от помещението.

Всички 282 секции в Кюстендилския регион отвориха и започнаха работа навреме, а в 56 секции се гласува и машинно, казаха от РИК. Секция е открита и в ареста за предварително задържане при служба „Изпълнение на наказанията” в Кюстендил, където сега има 12 задържани. Избирателите по списък са 120 235. Изборният ден е започнал нормално навсякъде, каза председателят на РИК Красимир Петров. За разлика от други райони не е имало проблем и с машинното гласуване: "Днешната сутрин беше извършена проверка на всички секции. Те работят. Нямаме сигнали за проблеми с машинното гласуване до момента". Някои от града и селата се оказаха ранобудни и гласуваха рано. Обикновено изборите крият неизвестни и дори интриги в ромския кв. "Изток". След 10,30 ч. РИК ще обяви и първи проценти за активността по вота.

Изборният ден в Ямболска област започна нормално. В някои от секциите се е наложила смяна на членове на секционни комисии, но изборният процес не е прекъсван, съобщи председателят на Районната избирателна  комисия Екатерина Янева. 111 955 са избирателите в Ямболска област, като най-голям е техният брой в град Ямбол 67 429, а най-малък в община Болярово – 2976. Всички 232 секции са отворили, въпреки че на места се е наложило допълване на членове, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Екатерина Янева. "Имаме вече подмяна на такива, които се явяват в невъзможност да изпълняват задълженията си в изборния ден. Към Елхово пътуват, тъй като са от Ямбол, пътуват към селата останалите членове. Но секциите са в пълен състав в друго отношение, което означава, че те работят към момента". В общо 53 секции в областта ще може да се извършва машинно гласуване. Първите данни за избирателната активност ще станат ясни след 10, 30 часа.

Изборният ден в област Шумен започна в спокойна обстановка. Не са регистрирани нарушения на обществения ред, на данни за прояви, които биха застрашили нормалното протичане на изборите. Слаба е избирателната активност в две от секциите в шуменските училищата „Илия Блъсков“ и „Д-р Петър Берон“,  показа репортерската  проверка на Радио Шумен.

Изборният ден в Смолянска област започна. В няколко секции се налага да се извършат промени в състава поради неявяване на членове на комисиите, но отсъствието им не е попречило за началото на изборния ден. "Няма да гласувам на европейските избори, нито и на каквито и да било избори. Загубил съм доверие във всички политически партии, във всички политици съм тотално разочарован, както повечето от българския народ.  Никой не се интересува за нас. Особено тука, в Смолян, най-скъпият град, а най-бедните сме. Аз имам чувството, че са едни и същи. Само дето сменят партията. Обещания, обещания, и накрая като се изберат, а ще гласуваме за тях за 14 хиляди евра. Надяваме се нещо да се подобри", казаха избиратели.

В Хасковска област избирателите от евроизборите през 2014 година са намалели с близо 8 хиляди души. В 106 секции ще има машинно гласуване. Монтирането на машините приключи малко преди 19 ч. снощи. Председателят на РИК в Хасково Веселина Тенчева сподели опасенията си, че при възникване на технически проблем при гласуването днес може би специалистът няма да може да реагира бързо и посочи пример за секциите в димитровградското село Радиево минерални бани, Харманли и Хасково, отдалечени една от друга между 80 и 100 км, за които отговаря само един техник. 40% от членовете на СИК са били сменени в последния момент.

В област Велико Търново изборният ден започна с отварянето на 417 избирателни секции. Машините за гласуване създадоха проблеми. Машинно гласуване в област Велико Търново се провежда в 104 секции. Комисиите имат проблеми при пускането на машините и привеждането им в готовност за вота на избирателите. В 47-а секция във великотърновското основно училище „Бачо Киро“ също срещнаха трудности. „Получихме неокомплектована машина“, посочи председателят на секцията Аничка Ангелова: „При приемане на секцията и машината, специалистът, който трябваше да я инсталира, установи, че липсва рутер на машината и сигнализирахме в София“. Изчаква се да дойде техник с липсващата част, гласува се само с хартиени бюлетини. Един час е срокът, в който РИК трябва да се произнесе за изборни нарушения. „Ще се опитаме да го спазим“, посочи председателят на комисията Десислава Йонкова: „Зависи от сигнала, зависи от това дали ще се ходи на място, дали ще има писмени доказателства“. 213 945 избиратели имат право на глас в областта.

Нормално и без съществени нарушения протича изборният ден в Габровска област. Технически проблем с машините е възникнал в 2 секции.  

В Русенска област изборният ден започна точно в 7 и още в началото е имало само две замени в състави на секционни избирателни комисии и причината е била, че членове не са се явили. Общо 336 са секциите, в които избирателите имат право да гласуват днес, като в 95 от тях са поставени машини. Това е звукът, който се чува след машинното гласуване и вотът на избирателя се отчита с отпечатване на екземпляр. Членовете на секционни комисии са изненадани от интереса към машините, но подозират, че ще има затруднения в броенето на гласовете: "В протокола се пише един път машинното гласуване, един път другото, и сумата трябва да ти съвпадне по списък с това. Който гласува машинно, да пишат едно "м" и после по-лесно се смята, да видим какво ще направим довечера".

Изборният ден в Сливенска област тръгна нормално, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Стерли Стефанова. В Сливенска област избирателите ще гласуват в 298 избирателни секции. В четирите общини на областта Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица изборният ден е започнал без проблеми, съобщи говорителят на РИК Стели Стефанова: "Всички секции в Сливен и в цялата област нормално работят, отворени са навреме. Няма никакви проблеми. Естествено, както винаги, има единични места на неявили се членове на СИК и те са подменени. Нямаме оплаквания за неработещи машини". В областта секциите с машинно гласуване са 81. Към момента няма постъпили жалби в РИК за нарушаване на изборния ден. Всички изборни книжа и бюлетини са раздадени, машините за гласуване са монтирани, съобщи още говорителят на РИК Стели Стефанова. Най-възрастният избирател в областта е 100-годишна жена от сливенското село Жельо войвода. В деня за размисъл не са констатирани нарушения и не са подавани жалби. 170 732 избиратели днес ще имат право на глас в Сливенска област. Това съобщи говорителят на РИК Стели Стефанова и изнесе броят им по общини. В Твърдица – 11 604, в Нова Загора – 32 753 души, в община Сливен са 109 676 и в община Котел – 16 699 души. Секциите с машинно гласуване в областта са 81, като най-много те са в Сливен – 52, Нова Загора – 16,6 в Котел и 7 в Твърдица. В община Сливен изборните секции от 181 са увеличени с още шест. Новообразуваните нови секции са в Старчекия дом, в болница „Хаджи Димитър“, в болница „Д-р Иван Селимински“, Военна болница, Следствения арест и в Женския затвор. В СИК са раздадени общо 197 хиляди бюлетини, а в изборния ден в тях ще работят над 2500 души.

В Пазарджишка област секциите за гласуване са 365, като три от тях са подвижни и ще обслужват Батак, Сърница и Пазарджик. В 105 секционни избирателни комисии ще има машинно гласуване. В Пазарджик обаче отношението към гласуване с машина е не толкова толерантно, въпреки че във всичките 105 секции в областта машините работят до този момент. В случай на проблем ще се премине изцяло на хартиено гласуване до осигуряването на техник, каза говорителят на РИК Тони Власев. В Пазарджик-град, навършилите пълнолетие от началото на годината са 464, те ще гласуват за пръв път. Ранните избиратели предпочитат гласуването с хартиени бюлетини: "В цял свят ги изхвърлиха, само в България ще ги вкарваме. Пробваха пет страни преди нас, всичките ги изхвърлиха, защото ги хванаха в манипулация, промяна на данните. Софтуерът се бърка. Навсякъде можа, само в България няма да може. Явно сме най-добрите специалисти". По наше наблюдение, във всяка секция с машина има по един млад човек, до 30 години, член на комисията, който отговоря за работата с машината.

В Плевен изборите протичат нормално, няма жалби за нарушения до момента. Създадени са пет подвижни секции – две в Плевен и по една в Белене, Искър и Кнежа. Има секции и в Университетската болница „Д-р Георги Странски“, в Дома за стари хора, в затворите в Плевен и в Белене. Румен Маринашев от СИК: "Всичко беше нормално". За какво гласуваха най-ранобудните, първи избиратели в квартал “Сторгозия“: "Да се надяваме, че ще дойде по-добър живот за хората, трябва да дадат наистина на младите някаква перспектива. Младите защо бягат от България? Трябва да си зададат въпроси в Европа, но в Европа не знаят сигурно".

Право да гласуват на изборите за Европейски парламент в Стара Загора имат близо 144 400 души. Избирателните секции  в общината са 203, а в Старозагорска област общо са 488. В изборния ден ще бъдат отворени и 4 специални секции в здравни заведения, диспансери, в затвора и в следствения арест, съобщи секретарят на общината Делян Иванов. Ще бъде разкрита и една подвижна избирателна секция за хора с физически увреждания. Най-възрастният гласоподавател, регистриран в 52-ра избирателна секция, е на 105 години, а най-възрастната жена на 103 години. Най-младите избиратели, които ще упражнят за пръв път правото си на глас, са мъже, родени на 26 май 2001 година в 4 ч. сутринта с пет минути разлика. На територията на област Стара Загора ще има 120 машини за гласуване, като 54 от тях са позиционирани в Общинския център, заяви председателят на РИК Теодора Крумова. 

Изборният ден в област Перник започна с традиционните проблеми, свързани с неявяване на отделни места на част от членовете на избирателните комисии. Рокадите в тях продължават и днес. Практика тук е партиите да подават стари списъци, без да са говорили предварително с хората, което води и до последвалите промени в състава на комисиите. Затруднения с осигуряване на членове на комисиите имат и по-новите партии. В една от секциите в пернишкия квартал „Изток” машината за гласуване не работи и там няма да се гласува машинно. 259 са секциите в региона, за машинно гласуване бяха определени 53, като Ковачевци е единствената община, където няма да има машини за гласуване. Хората, които имат право на вот по избирателен списък са 110 734. Заради демографската криза и обезлюдяването на част от селата и в шестте общини има сборни секции, като най-много са те в община Трън. В сборните секции в трънското село Вукан и в брезнишкото Красава ще гласуват жителите на по шест села. 

Два сигнала за неработеши машини за гласуване има подадени във Варна, съобщават от Районната избирателна комисия. Изборният ден в града и областта протича нормално. Има три мобилни секции: във Варна, Дългопол и Вълчи дол. Борис Георгиев, учител по информатика и информационни технологии в средно училище "Любен Каравелов" във Варна за това дали ще гласува и има ли смисъл: "Всеки един в България трябва да бъде задължен да гласува, да изкаже своето мнение, макар и ако има някой, който не е привърженик на определена политическа партия, според мен, той е длъжен да даде своя глас. Заради този тип на мислене, според мен, да не се гласува, никой не харесвам, ситуацията в момента е такава, защото всеки си казва – ами аз няма да гласувам, аз няма да променя нищо със своя глас, аз съм незначителен, аз съм един на 7 милиона". Част от младите българи смятат, че могат да гласуват не при навършване на 18, а още когато станат на 16 години. Виктория Христова на 14 години, Виктория Кабаева – на 15 и Елис Рифатова на 17, от град Аксаково, Варненска област, вече искат да гласуват на всички видове избори, защото, според тях, младите хора вече са много по-информирани и след като ги вземат на работа, могат и да гласуват с цялата отговорност на избора си. 

Нормално и без инциденти започна изборния ден в петте общини на Търговищка област

До края на изборния ден в 20 часа остава забраната в медии да се оповестяват данни от социологически проучвания, политическата агитация също е забранена. 

Над 2500 наблюдатели от 14 неправителствени организации са регистрирани за изборите днес, по данни на Централната избирателна комисия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Запалване на олимпийския огън на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия, 17 юни 2023 г.

120-годишен кораб транспортира олимпийския огън от Гърция до Франция

В Атина днес предават олимпийския огън на организаторите на Олимпиадата от Париж. Затворени са централните улици, през които ще премине щафетата с огъня. Съгласно традицията за 11 дни щафетата с олимпийския огън обиколи различни места на Гърция, където беше посрещната с тържества и призив за мир по време на игрите в Париж. Огънят премина 5200..

публикувано на 26.04.24 в 10:50

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29