Ниска избирателна активност на българите в Москва

Българското посолство в Москва
Снимка: БНР, архив

Повечето постоянно пребиваващи в Русия български граждани не могат да гласуват на изборите за Европейски парламент заради изискването за уседналост. Избирателни секции бяха отворени в българското посолство в Москва и в консулствата ни в Санкт Петербург и Екатеринбург.

Избирателната секция в посолството ни в Москва отвори врати в 7 ч. местно и българско време.

Гласуването протича спокойно при ниска избирателна активност, съобщи за БНР председателят на секционната избирателна комисия Валентин Петков:

„Активността е под желаната, както на други избори. Но още сме в средата на изборния ден. До 10 часа са гласували 36 човека. Създадена е добра организация, помощта, която ни оказа посолството… всичко е на ниво. Чакаме избирателите“

Това, което лишава от право на глас повечето ни сънародници в Русия е изискването на ЦИК избирателите да са били на територията на България или друга държава-членка на Европейския съюз най-малко 60 дни от последните три месеца до датата на вота.  Изключение се прави само за дългосрочно командированите служители.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33