Либийският танкер "Бадр" отново сменя името и флага си

Либийският танкер „БАДР"
Снимка: vesselfinder.com

За втори път в рамките на шест месеца либийският танкер "Бадр" сменя името и флага си. Преди два месеца собственик на танкера стана либерийската компания "Морган и ко".

Преди дни името на плавателния съд е сменено от "Бдин" на Моргана", а флагът от панамски е сменен с флаг на централноамериканската държава Белиз.

Въпреки съдебните дела и разследването, което започна по случая, либийският танкер "Бадр", който в края на миналата година беше придобит от българското дружество "Булгаргеомин" и смени името си на "Бдин", а флагът от либийски стана панамски, преди два месеца беше продаден на либерийска офшорна компания. Сега новият собственик отново е сменил името и флага на плавателния съд. Танкерът вече официално се казва "Моргана" и ще плава под флага на централноамериканската държава Белиз.

По случая се води гражданско-съдебен спор между българското дружество "Булгаргеомин" и либийска компания, собственост на либийската държава. От "Булгаргеомин" твърдят, че са придобили правото на собственост върху танкера въз основа на морска ипотека, за която обаче има съмнение, че е неистинска.

От "Булгаргеомин" твърдят също, че либийската компания им дължи десет милиона щатски долара. Заради този случай либийската държава обвини България в пиратство.