Лео Кадели: Доброто не се мери нито на килограм, нито с цифри

Лео Кадели и Георги Първанов
Снимка: Ани Петрова

На 24 април Лео Кадели заедно с представители на фирми организираха благотворителен бал за 150 младежи в неравностойно положение, които завършват средното си образование тази година. Освен празнично облекло младежите са получили и предложение за работа или стипендии, ако продължат висшето си образование.

„Доброто не се мери нито на килограм, нито на цифри. Важно е да се случва“, каза Лео Кадели пред БНР.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Лео Кадели допълни: „Всеки може да помогне сам да се огледа около себе си за човек в беда. Ние сме държавата“.

В благотворителния бал е участвал и Георги Първанов - член на Борда на българската асоциация за наемане на хора и представител на голяма фирма за човешки ресурси. Той разказа за възможностите за намиране на работа на младежите в неравностойно положение.

„По-лесната, по-бърза реализация е в търговски позиции, верига заведения, фирми за мебели. По-скоро там ще бъдат първите стъпки.“

Лео Кадели даде пример с Иван от Търговище, който е живеел във Варна при баба си без родители.

„Идва като момче в беда в София на 24 април на нашия бал. Той тръгва с два костюма, тръгва с всичко уредено за бала, тръгва с почти договор с фирма, при която ще започне работа. Тръгва с апартамент в София, който вече му е обещан. Тръгва с обещание за стипендия, ако има добри резултати.“

Георги Първанов коментира:

„Не са много младите хора, които имат желание да търсят работа и които са на борсата. Реално, ако те са активни, както ние видяхме и на събитието на Лео, възможности има. Ако тези младежи искат да учат, имаше възможност и част от работодателите предлагат да работят на четири часа, на шест часа и да комбинират с учене и работа.“

Лео Кадели допълни: „Много важно е за обществото да изпитва морален дълг към хората, към приятелите. Ние идваме в това студио, защото изпитваме морален дълг да даваме на вашите слушатели какво сме обещали, какво направихме“.

Лео Кадели сподели още, че благотворителните дейности за деца в неравностойно положение са свързани и с осигуряване на подаръци:

„Миналата година моята Коледна елха беше без никаква украса. Имаше украса единствено писма, изпратени до Дядо Коледа от деца в неравностойно положение, деца в нужда“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.