Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Позицията на Юнкер за приемането на България в Шенген не е променена

Александър Винтерщайн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на ЕК Александър Винтерщайн заяви, че позицията на председателя Жан-Клод Юнкер за приемането на България и Румъния в Шенген не е променена. Той каза това в отговор на въпрос за заявеното от холандския външен министър Стеф Блок по време на визитата му в България. Блок поиска Холандия да се увери, че страната ни пази добре външните граници на ЕС, както и че се бори ефективно с корупцията и трафика на хора.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер многократно е изразявал подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенген.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Корнелия Нинова

Нинова: Кабинетът на Борисов получи шамар от Холандия

Остри реплики си размениха управляващи и опозиция и направиха различен прочит на посещението на холандския външен министър Стеф Блок. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че кабинетът „Борисов“ е получил сериозна критика от европейските партньори:..

публикувано на 06.06.19 в 12:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов разговаря с депутатите от БСП

"Възраждане" търси подкрепа от БСП и ИТН за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че парламентарната му група на "Възраждане" ще проведе разговори с БСП и "Има такъв народ" за подкрепа за оставката на председателя на парламента Росен Желязков. Причината за искането е..

публикувано на 24.04.24 в 10:18
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър..

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния..

публикувано на 24.04.24 в 09:14