В Русе започна 50-ото издание на фолклорния събор "Златната гъдулка"

Петдесетото издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" се провежда днес в Русе. Повече от 550 са участниците, които ще се представят в два раздела - обработен и изворен фолклор.

Танцови състави, хорове, вокални групи, оркестри, индивидуални певци, свирачи и разказвачи от 36 населени места от Благоевград до Добрич се събраха в Русе на 50-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка".

Задачата да оценява изпълненията в двата раздела - обработен и изворен фолклор, е на журито в състав проф. Николай Ненов, доц. Веселка Тончева и проф. Албена Георгиева - Ангелова, която коментира за "Хоризонт".

"Такива фестивали пазят едни образци, насочват ни вниманието, карат ни да се замислим за това минало. Колкото повече се размиват границите вече между хората, колкото е по-лесно да се свържем с всички, толкова повече ни се иска да бъдем някакви специфични, различни, особени, за да ни ценят, за да имаме лице, да имаме облик пред хората". 

Публиката прие с възторг всяко изпълнение, а най-верните почитатели на фолклора бяха заели местата си още преди началото на фестивала:

"Това е живата памет, живото съхранение на традицията, нашият бит и култура ".

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда - Приз "Златната гъдулка“.