Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабелни оператори извършили престъпления против интелектуалната собственост, ощетили 3 телевизии с 10 млн. лв.

| обновено на 14.06.19 в 15:22
Румяна Арнаудова
Снимка: БГНЕС

Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера  в пет кабелни оператора, които покриват почти цяла Южна България.  Обвиняеми все още няма, но е бил задържан компютърен специалист от Дупница, който се е опитал да попречи на работата на службите, каза днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

60 са телевизионните програми, които петте кабелни оператора са разпространявали неправомерно. Дотук е установено, че щетата от незакупени авторски права - само за Нова телевизия, Би Ти Ви и HBO и само за 2 месеца - е над 10 милиона лева.

Освен неплащане на авторски права, операторите са подавали и фалшива информация за броя на потребителите си:

„Официално е заявила комисията 1 388 потребителя, а фактически абонатите са 12 620“, беше примерът от кабелен оператор, транслирал телевизионни програми в Сандански, даден от Румяна Арнаудова.

Кабелните оператори са познати на прокуратурата и на МВР, но защо не се е стигнало до търсене на наказателна отговорност досега, ще се проверява тепърва.

Говорителят на главния прокурор се оплака от затруднения, които разследващите са срещнали във всеки град: „Те бяха от различно естество. Уверявам ви  получихме отпор от собствениците на кабелните телевизии, имахме и информация за теч и за опити на кабелните оператори да не допуснат извършване на действията, налагаше се да действа и жандармерията, за да встъпим в офисите,  които трябваше да бъдат проверени“.

Според изнесеното от говорителя на главния прокурор над 2,4 милиона са потребителите на телевизионни програми у нас, една трета от тях, или близо 700 000, са в сивия сектор, затова и акциите като тази ще продължават заради опасността отново България да бъде в черния списък на нарушителите на авторските права.

Шефът на „Киберпрестъпления“ в ГДБОП Явор Колев предупреди: „Никой няма за цел да унищожава какъвто и да е бизнес. Просто целта е този бизнес да не нарушава правата на другите и да бъде в белия сектор“.

Румяна Арнаудова посочи и към теч на информация, който пък е довел до това, че един от кабелните оператори е потърсил телевизиите, за да си плати, а на финала на пресконференцията беше докладвано на Явор Колев от ГДБОП, че въпреки забраната един от кабелните оператори е започнал да я излъчва, така че това е вторично престъпление.

Според участвали в операцията служители на Европол, тя е била най-голямата в Европа за този тип престъпления.

По повод разследването на престъпна схема с кабелно пиратство министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви по-рано днес, че „интелектуалното пиратство за България е един сериозен проблем“.

Той подчерта, че МВР не би следвало да носи отговорност заради спрените доставки на интернет и телевизия за хиляди граждани в страната и изрази разбиране към  засегнатите граждани от полицейската акция. Според него вината носи този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Вътрешният министър Младен Маринов

Вътрешният министър: Интелектуалното пиратство е сериозен проблем у нас

Престъпната схема с кабелното пиратство, което разследват българските власти заедно с Европол , може да върне България в т.нар. „черен списък“ за защита на интелектуалната собственост, известен като „Специалнен списък 301“ на Съединените щати,..

публикувано на 14.06.19 в 10:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59