Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДБОП не е спирала разпространението на интернет с акцията срещу кабелни оператори

Явор Колев
Снимка: БГНЕС

ГДБОП не е спирала разпространението на интернет в регионите, в които беше проведена акция срещу кабелни оператори, разпространяващи незаконно телевизионни програми. Това съобщи комисар Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Той допълни, че разследването по случая продължава.

„Тази операция е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, за което не се плащат авторски права. Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права от големи български национални телевизионни програми, само за тези програми са над 10 500 000 лв. Предмет на изземването са били само устройства, които имат отношение към разпространението на телевизионни програми. Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната и не са били изземвани такива устройства“, подчерта Колев. 

Тази операция е проведена по сигнали на правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, за което не се плащат авторски права, отбеляза още той.

Колев допълни, че акциите на ГДБОП са срещу пиратското съдържание в интернет: „ГДБОП работи по противодействие на кабелното пиратство от далечната 98 г. Тогава пиратството по кабелните мрежи беше 100%. Сега в момента виждаме, че от 2 млн. и близо 400 хиляди абонати на кабелната телевизия са обхванати около 50-60% легално разпространение на телевизионни програми“. 

Темата бе коментирана днес във Варна и от МВР шефа Младен Маринов.

Целта на акцията в кабелните телевизии е тези, които искат да  спазват закона, да приведат дейността си в съответствие с него, каза той.

„Опити за провокация на обществено недоволство, свързано с внушения, че вследствие на нашите операции няма доставка и на интернет, което не е вярно, тъй като нашите действия са насочени само към апаратурата и техниката, която дава възможност да се излъчват незаконно телевизионни програми и продукции. Тези, които го правят незаконно, тяхната дейност ще бъде преустановена. Които в рамките на това време влязат в рамките на закона, естествено, към тях нямаме забележки“, каза Маринов.

Министърът присъства на благотворителния концерт, посветен на децата на загиналите полицаи, организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Клиенти на „Кабел САТ-Запад“  пред офиса на кабелния тв оператор в Кюстендил.

Кюстендилци без кабелна телевизия и интернет след акцията на ГДБОП

Стотици абонати в Кюстендил от снощи са без кабелна телевизия и интернет след акцията в четвъртък на ГДБОП в офисите на единствения кабелен тв оператор в града „Кабел САТ Запад“. Така е и в други градове в Югозападна България, покривани от този оператор,..

обновено на 14.06.19 в 15:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59