Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Костенец и собственик на търговско дружество са задържани за 24 часа

| обновено на 17.06.19 в 19:15
Радостин Радев
Снимка: Радио София

Кметът на Костенец е в ареста по сигнал, че искал да подкупи общински съветник. Тази сутрин Радостин Радев е бил задържан в дома му, а заради претърсванията и разпитите, Общината остана затворена през целия ден.

Изнудваният общинар е сигнализирал спецпрокуратурата в началото на месеца. Той твърди, че са му обещани пари за конкретно гласуване на сесия на Общинския съвет.

Гласуване за какво и на колко е бил оценен гласът му от държавното обвинение засега не съобщават. Радев е задържан за 24 часа, но без обвинение. С полицейско задържане е и съучастникът на кмета -  бизнесмен от София.

Акцията беше оповестена с пресъобщение, което събра медиите в Костенец - пред дома на Радев, където негов близък неохотно коментира:

"Доколкото го познаваме, не би направил нещо нередно, моля ви".

И пред общината, където Радостин Радев беше доведен по обед и отведен няколко часа по- късно с белезници и пред камерите и фотоапаратите.

Радев е поредният задържан кмет в последните месеци, след кмета на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев и кмета на Божурище Георги Димов. На свобода, но с обвинения са и градоначалниците на Созопол, Стрелча, Червен бряг и Чупрене - Панайот Рейзи, Стойно Чачов, Данаил Вълов и Ваньо Костин.

Действията по разследването на Специализираната прокуратура, осъществявани със съдействието на Антикорупционната комисия и СДВР, продължават -  както в град Костенец, така в София и селища в област Стара Загора, съобщиха от спецпрокуратурата.

От спецобвинението съобщиха тази сутрин, че тя е по разследване за корупционни практики и че се провеждат обиски и разпити. 

Според неофициална информация, тази сутрин разследващи и СДВР са влезли в дома на Радев. Документи се изземват от дома на Радев и от сградата на Общината.

Радостин Радев е кмет на Костенец втори мандат с подкрепата на БСП и е поредният, който попада в полезрението на спецпрокуратурата след като т.нар. "корупционни престъпления" на представители на местната власт преминаха в нейната компетентност.

По-късно ще стане ясно ще бъде ли обвинен Радев и за какво точно, както и дали - както при последните два случая с разследвани градоначалници - на Божурище - Георги Димов, и на пловдивския район "Северен" - Ральо Ралев, прокуратурата ще го иска за постоянно в ареста.

Акцията на спецпрокуратура, Антикорупционната комисия и СДВР днес в Костенец идва след подобна - буквално преди десетина дни - срещу кмета на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев. По обвинение в искане на подкуп той е в ареста с решение на спецсъда. Под стража е и кметът на Божурище Георги Димов заради манипулиран търг за продажба на безценица на четири общински имота.

Обект на разследване са и други градоначалници, като първият знаков случай беше Десислава Иванчева - преди малко повече от година, която даже има 20-годишна осъдителна присъда - на първа инстанция, за искане на подкуп.

При една от поредните акции „Кмет“ заместник-главният прокурор коментира: „Много се краде и се краде нагло“ и напомни, че тези престъпления вече се разследват от спецпрокуратурата и препоръча на местните власти „да си ъпдейтнат ситуацията“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11