Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП - необходимо преодоляване на вътрешните раздори

Снимка: БГНЕС

Когато Бойко Борисов говори, че „не можем да си подадем и оставка като хората“, най-вероятно е ядосан, че се проваля сценарият му, който очакваше да се случи - с вакханалия, която да настъпи при една приета оставка в БСП. Това каза за БНР депутатът от БСП и член на Националния съвет на партията Таско Ерменков и обясни, че според него Борисов прави планове за създаване на пълзяща диктатура в България и опит „за заличаване на 30 години в борба за многопартийна система“:

„Неговата политика, която в момента води по отношение на партийните субсидии, иска да доведе до това само ГЕРБ да бъдат единствената партия, а всички други да му пречат. Именно поради тази причина той така се е вторачил в БСП и толкова много ние му пречим, че даже вече не може да крие и озлоблението си, когато нещата не се случват по неговия сценарий“.

Ерменков нарече подадената и оттеглена оставка на партийния лидер Корнелия Нинова „високоморален политически акт“.

„Когато ти си отговорен и смяташ, че отговорността, която носиш, е над твоето его, ти се съобразяваш с отговорността, независимо от това, че знаеш, че ще последват карикатури, охулвания и други такива. Това е последователната политика на един политически отговорен деятел, който поставя интересите на партията и на държавата над собственото си его“.

В предаването „12+3“ социалистът допълни, че лидерът на една партия поема политическа отговорност след неуспешни избори с „изразяване на готовност за оставка“, което се е случило в Националния съвет на БСП:

„За съжаление обаче, този високоморален акт беше интерпретиран от някои от хората, които са в БСП на други позиции, далеч от партийните, като един от шансовете лидерът да бъде свален, да бъде сменен и да се получи едно безвластие в момент, в който на България ѝ предстоят много тежки избори“.

„Аз съм един от тези, които казаха на Корнелия Нинова в очите „Тази оставка е грешка и ще доведе до хаос, а няма да доведе до политическо поемане на отговорността“. Лидерът се съобразява и там, където е избран, там дава окончателното решение - дали ще продължи да си носи отговорността като лидер на партията, или ще се предаде и ще каже „Аз вече един път нещо казах, не ме интересува какво ще бъде след това“. Много е трудно, познавайки характера на госпожа Нинова, да е направила тази крачка назад в името на партията и в името на това, че България се нуждае от боеспособна и дееспособна БСП“.

Според Таско Ерменков на партията е необходимо преодоляване на вътрешните раздори и засилване на идеологическата работа.

Проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП и делегат на Конгреса, също допълни, че не приема за актуално в една политическа формация да има деление:

„Не мога да приема едно формирало се изявление, че партията се състои от две половини – едната е носител на новото, прогреса, революцията, честността, невинността, а другата е ретроградността, консервативно-мрачното, порочното“.

Проф. Добрева подчерта, че един от големите проблеми, които не са били дискутирани на Конгреса, а „този проблем е резултат от управлението на партията през последните три години, е липсата на яснота накъде вървим в коалиционен план“:

„Надявам се, че в предстоящите месеци ще се търсят местни коалиции, съвместни усилия за решаване на проблемите на гражданите и че ръководството на партията ще извърви необходимия път към диалога“.

Проф. Ваня Добрева изрази съжаление, че Конгресът на БСП е преминал под знака на оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова и че не са могли докрай да оценят „един много сериозен доклад, изнесен от Валери Жаблянов, който показва пропуските по време на кампанията ни за евроизборите и поуките и предизвикателствата пред нас за местните избори“.

Интервюто с проф. Ваня Добрева и с Таско Ерменков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уилям Бърнс, директор на ЦРУ

Директорът на ЦРУ е в Кайро за преговори за уреждане на конфликта в Газа

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в петък в египетската столица Кайро, за да преговаря за уреждане на конфликта в Газа, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки източник от египетските служби за сигурност и три свои източника от летището в Кайро. Египет, Катар и Съединените щати ръководят от месеци усилията за посредничество между Израел и..

публикувано на 03.05.24 в 20:47

Руски съд остави в ареста театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук

Руски военен съд остави в ареста до 22 октомври театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук, предаде Франс прес. Двете бяха задържани преди година и обвинени в оправдание на тероризма заради театрална пиеса, с която през 2021-ва печелят престижната руска театрална награда "Златна маска". Пиесата е написана по..

публикувано на 03.05.24 в 20:36

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Процедурите за..

публикувано на 03.05.24 в 20:25
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия, съобщи израелското правителство в платформата "Х"...

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29