Хараламби Анчев: Предложението на Данаил Кирилов за тримата големи е неадекватно

Предложението на Данаил Кирилов за тримата големи е неадекватно, заяви пред БНР Хараламби Анчев, министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски.

В края на миналата седмица правосъдният министър Данаил Кирилов обяви предложението си за промени по отношение на тримата големи – председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Проектът предвижда тримата да могат да бъдат разследвани от специализираната прокуратура и Софийската градска прокуратура. Образуването на досъдебно производство и отстраняването им ще става с решение на 2/3 от членовете на пленума на ВСС и по предложение на най-малко трима членове от съответната колегия на Съвета или министъра на правосъдието.

„Всъщност не знам защо тук говорим за тримата големи. Това беше въведено по някакъв начин малко лаишки, без да има в нито един от седемнайсетте досега доклада по механизма за сътрудничество и проверка такова изискване. Навсякъде се говори именно за механизъм, който да осигури независимото разследване на главния прокурор и други близки до него високопоставени длъжностни лица, но се има предвид прокуратурата. Никъде в нито една препоръка или изискване към нас не се говори за двамата председатели на върховните съдилища. … По никакъв начин сега няма каквато и да е пречка, при извършено престъпление от председателите на двете върховни съдилища, те да бъдат разследвани по правилата на Наказателно-процесуалния кодекс. Всъщност единствената фактическа пречка е такова независимо разследване да бъде осъществено спрямо главния прокурор“, обясни Анчев в интервю за предаването „12+3“.

Според него ако изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието може да предприема такива действия, със сигурност ще се наруши независимостта на съдебната власт. Той смята, че има и ред други неща, които не са дообмислени.

Необходимо е детайлно обсъждане на този въпрос, смята Хараламби Анчев. Той изрази съмнение, че ще се събере политическа воля за квалифицирано мнозинство по въпроса.  

„Би могло да се помисли дали такова нещо да не може да бъде изнесено например към Конституционния съд, към президента, които с всичките условности все пак са по-равно отдалечени от конкретни конюнктурни мнозинства, интереси и отношения вътре в съдебната система. Би могло един допълнителен механизъм за това все пак да има някакъв независим орган, от който да зависи това“, коментира в заключение Хараламби Анчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33