Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима руснаци и украински гражданин са обвинени за свалянето на боинга на Малайзийските авиолинии

| обновено на 19.06.19 в 15:05
Полет МН-17 на Малайзия Еърлайнс се разби в Донбас на 17 юли 2014 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният разследващ екип назова днес четирима заподозрени за свалянето над Украйна през 2014 г. на самолет на Малайзийските авиолинии, предаде ДПА.

Смята се, че заподозрените са докарали зенитната ракетна установка "Бук" от Русия в конфликтната зона в Източна Украйна.

Ракетният комплекс е предоставен от въоръжените сили на Русия и е използван за свалянето на самолета над район под контрола на проруските бунтовници, каза разследващият екип пред репортери. Заподозрените са руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и гражданинът на Украйна Леонид Харченко. Те са обявени за международно издирване.

Майката на един от 298-те загинали във взривения във въздуха Боинг-777 в полет от Амстердам за Куала Лумпур съобщи днес, че четиримата ще бъдат подсъдими на процес, който ще започне на 9 март 2020 г., предаде АП. Силене Фредрикс-Хохзанд, чийто син и приятелката му са сред жертвите, изрази облекчение, че пет години след трагичния за нея 17 юли 2014 г. някой ще бъде държан отговорен. Тя добави, че не очаква някои от обвиняемите да присъства на процеса.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства огласяването на четиримата заподозрени за свалянето на малайзийския самолет през юли 2014 година. Той го нарече „важен крайъгълен камък в усилията за разкриване на цялата истина и гаранция, че е въздадено правосъдие за убитите 298 души от 17 страни“.

„Имам пълно доверие в независимостта и професионализма на разследването, както и в холандската правна система. Както вече Съветът за сигурност на ООН даде ясно да се разбере, всички страни трябва усилено да си сътрудничат в името на истината, справедливостта и търсенето на отговорност“, казва още Столтенберг.

Разследващият екип, съставен от детективи и прокурори от Холандия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна, обяви миналата година, че без съмнение ракета от комплекса "Бук" е поразила боинга от полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Бе съобщено също, че зенитният комплекс произхожда от руската 53-а зенитна ракетна бригада с база в Курск, припомни Асошиейтед прес.

ТАСС припомни, че тогава Русия е отхвърлила тези твърдения и е декларирала, че нито един зенитноракетен комплекс не е прекосявал украинско-руската граница. Москва заяви, че ракетата, свалила самолета, е била на украинска територия от 1986 г. и оттогава не се е връщала в Русия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Полет 17 на Малайзия Еърлайнс се разби в Донбас на 17 юли 2014 г.

Двоен агент вини Киев за инцидента с малайзийския боинг

Бившият служител на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Прозоров заяви днес на пресконференция в Москва, че работил с руските спецслужби след т.нар. майдан, предаде РИА Новости. Прозоров, който показа документ, че е бил подполковник в..

публикувано на 25.03.19 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР повишава цената на природния газ

От днес е в сила новата, по-висока цена на природния газ за месеца. Очаква се поскъпването да е с около 6 процента до малко над 61 лева за мегаватчас без такси и налози. Окончателната цена ще бъде определена по-късно през деня от Комисията за..

публикувано на 01.08.24 в 07:46

Бюджетната комисия в НС разглежда на второ четене Закона за еврото

Законът за въвеждане на еврото ще бъде разгледан на второ четене от ресорната бюджетна комисия. С текстовете се урежда начинът, по който страната ни ще премине през замяната на лева с единната европейска валута – при фиксирания курс от Валутния..

публикувано на 01.08.24 в 07:46
Станислав Балабанов, Тошко Йорданов, Павела Митова (отляно надясно) от ИТН.

ИТН разговарят с БСП за кабинет с третия мандат

Представителите на "Има такъв народ" ще се срещнат с "БСП за България", за да разговарят за подкрепа за правителство с третия  мандат. Срещата е насрочена за 14:15 часа. Във вторник представителите на партията разговаряха с депутати от..

публикувано на 01.08.24 в 07:45
пожар край село Царацово

Гл. комисар Димитър Бришимов: Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен

Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен. Това съобщи пред БНР г.л.инспектор Димитър Бришимов, Пожарна служба – Пловдив. Вчера - 31.07, там се запали предприятие за отпадъци. Административната сграда не е пострадала. Все още се носи..

публикувано на 01.08.24 в 07:37

Пожарът в Малешевската планина продължава да гори, в гасенето му се включват два шведски самолета

Все още гори пожарът в Малешевската планина над село Микрево, община Струмяни.  В гасенето на този пожар и на огъня в планината Славянка на българо-гръцката граница ще се включат два шведски самолета, съобщи вчера директорът на Главна дирекция „Пожарна..

публикувано на 01.08.24 в 07:35

НС изслушва вътрешния министър за системни нарушения от страна на мотоциклетисти

С изслушване на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще започне работата си Народното събрание. В програмата на депутатите е включен и проект на решение за оказване на помощ на пострадали от пожарите в община Болярово...

публикувано на 01.08.24 в 07:29

Съветът за сигурност на ООН се събра спешно след убийството на Исмаил Хания

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание след убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания. В същото време медийна информация твърди, че Иран готви удар по Израел в отговор на смъртта му.  Заседанието на Съвета за сигурност..

публикувано на 01.08.24 в 02:03