Радев: Правителството да гарантира, че няма да се орязват бойните възможности при преговорите за Ф-16

Радев наблюдава военното учение на полигона "Ново село"
Снимка: БГНЕС


Президентът Румен Радев очаква правителството да гарантира при преговорите за новия изтребител, че няма да се намаляват бойните му способности. Той направи коментара си, след като наблюдава военно учение на полигона "Ново село":

"Най-важното в този проект, което често се пропуска или не се разбира докрай, е че не самият самолет е най-важното, а цялостният хомогенен пакет. Той се състои от самолета, неговото оборудване, неговото въоръжение, допълнителното оборудване към този самолет, наземното оборудване, което е огромно, и обучението на личния състав. Мисля, че българските военновъздушни сили и Министерство на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет - максимално изстискан, на минимума, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета.

Всяко едно мърдане надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета, така че очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности, според заявеното от нас, и българските данъкоплатци няма да дават парите си нахалост".

Радев припомни и тезата, че трите проекта за модернизация на армията трябва да вървят заедно.  

Президентът изтъкна, че юридическия му екип разглежда искането за вето по Закона за черноморието, поискан от екозащитници.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33