Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия одобри на второ четене партийните субсидии от 1 лев за глас

| обновено на 20.06.19 в 17:17
Снимка: Ани Петрова

Партиите ще могат да получават безлимитни субсидии от физически лица и фирми. Промяната в Закона за политическите партии беше направена чрез преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета. Той беше актуализиран на второ четене от Бюджетната комисия в парламента.

С нея намаляването на партийните субсидии от 11 на един лев влиза сила от 1 юли, обяви председателят на комисията Менда Стоянова и предупреди, че ще има повече проверки за дарителите на партиите:

"Аз смятам, че Националната агенция за приходите също ще има задължения, защото тя правата си ги има, да извърши реална проверка на произхода на тези средства".

Актуализацията на бюджета се очаква да бъде приета утре, когато в пленарната зала бъде гласувано намаляването на партийните субсидии. 
Румен Гечев от левицата критикува намаляването на субсидиите и разширяването на възможностите за дарения - от физически лица без лимит, въпреки че в момента има ограничение от 10 000 лева годишно и от фирми, което сега е забранено. Той направи аналогия между прилагането американския модел у нас и слагане на двигател от "Мерцедес" на "Трабант" 
Йордан Цонев от ДПС коментира: 
"Дали ще има зависимост? Ами ще има. Истината е, че ще има, колкото и да е прозрачен модела. Иначе приемаме единият лев, защото два милиона и половина българи искали така. Аз да добавя: и всички медии целокупно искахте. Ето, получихте го".

Според доц. Стойчо Стойчев от СУ "Св. Климент Охридски" решението на парламента намалява риска за българската демокрация. В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" той изтъкна, че решението е стъпка за поставянето на край в лицемерието. Намаляването на субсидиите възстановява справедливостта.

"Партиите никога не са преставали да имат връзка с бизнеса. Това просто е било задкулисно."

И 500 лв. на глас да бе субсидията, партиите ще притискат бизнеса, посочи за предаването "Нещо повече" доц. Стойчев. 

"Партиите винаги се правят на „света вода ненапита“. По-добре е държавата да даде тези пари за други по-добри неща." 

Цялото интервю с доц. Стойчо Стойчев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бюджетната комисия одобри на първо четене партийната субсидия да е 1 лев

Партийните субсидии се намаляват на един лев за спечелен глас от 1-ви юли. Това реши на първо четене бюджетната комисия в парламента, която заседава извънредно, за да гласува актуализация в бюджета за тази година. Досегашната сума беше по 11 лева на..

публикувано на 06.06.19 в 13:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравната комисия прие на първо четене законодателни промени за правата на психично болните

Без гласовете на "Възраждане" депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене законодателни промени, свързани с правата на хората с психични заболявания. Със законопроекта се забранява унизителното отношение към пациенти с такива..

публикувано на 16.04.24 в 16:51
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще участва в Брюксел на извънредното заседание на Европейския съвет

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба. Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията..

публикувано на 16.04.24 в 16:37
Илхан Кючюк с посланик Тодор Стоянов.

Илхан Кючюк е удостоен с престижна награда в Рим

В зала "Zuccari" на италианския Сенат се състоя церемония по награждаването на българския евродепутат Илхан Кючюк с престижната международна награда "Джовани Малагоди". Тя е учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди" е се връчва за първи път.  На..

публикувано на 16.04.24 в 16:29

Само една формация е подала документи в ЦИК за участие във вота

Централната избирателна комисия има пълното съдействие на служебния кабинет по въпросите, свързани с организацията и подготовката на предстоящите избори две в едно на 9 юни. Това е уверил служебният премиер Димитър Главчев на първа среща с ЦИК, обяви..

публикувано на 16.04.24 в 16:26
Никола Минчев

Никола Минчев: Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е изненадваща

Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е сериозен политически ход, коментира депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.  Смяната на дипломат №1 обаче е изненадваща, седмица след като служебното правителство пое властта, смята още Минчев: "По принцип е..

публикувано на 16.04.24 в 16:09

Кипър с нови мерки срещу нелегалните мигранти

Кипър предприе нова мярка за ограничаване на масовите пристигания на мигранти, основно сирийци, по море. От днес негови кораби патрулират край бреговете на Ливан, за да възпират отплаващите от там лодки преди зоната на отговорност на Кипър. Това е..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Бюджетната комисия одобри промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия на НС одобри на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Тя е част от приложенията в Бюджет 2024 и се налага да бъде гласувана и в Народното събрание.  Текстовете бяха одобрени с леки технически корекции.  В..

публикувано на 16.04.24 в 16:01