Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не е решен въпросът дали и как да бъдат разследвани „тримата големи“ в съдебната власт

Партия ГЕРБ остава твърда в позицията си, че партийната субсидия трябва да бъде намалена на 1 лев за глас

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов защити пред БНР идеята си за законодателни промени, които позволяват разследване на „тримата големи“ в съдебната власт (председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главният прокурор). Но от думите му се разбра, че не е решен окончателно въпросът дали и как да бъдат разследвани те. Той не изключи възможността предложението да бъде съгласувано с Венецианската комисия. Необходимо е и запитване към Конституционния съд, уточни Кирилов.

„Пресилено е, бих казал доста пристрастно, да изваждаме пред скоби само главния прокурор и разследванията срещу него. Проблемът ни е системен и касае общо „тримата големи“. Имаме и преди Венецианската комисия конституция, която е задължителна за абсолютно всички български граждани. И там те са установени в пакет“, каза Кирилов в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Това е задача, която трябва да решим, да приключим работата по тази препоръка. Действително, както и в предходния разговор беше уточнено, в България продължаваме да спорим по това дали този режим касае само главния прокурор или тримата големи. В тази връзка Министерство на правосъдието, лично аз предприех множество инициативи за публично обсъждане на първото предложение за въвеждане на такъв режим. Тези обсъждания продължават“, каза той.

„Би трябвало всички да съобразяваме, че режимът на тримата големи е установен още в конституцията и във всички конституционни норми техният статут е равен. Така че, да, води се дебат по въпроса в кой точно доклад с препоръки на Механизма за сътрудничество и оценка е посочено “тримата големи“.

„Става дума за главния прокурор и за висши магистрати и това не е случайно. Колегите, освен решението на Европейския съд по правата на човека, съобразяват и тази специфика, че ние имаме института на т.н. „трима големи“, които имат  особено място в органа за управление и независимост на съдебната власт - Висшия съдебен съвет. Те тримата са членове по право, тримата се избират и назначават по едни и същи ред …“.

Партия ГЕРБ остава твърда в позицията си, че партийната субсидия трябва да бъде намалена от 11 на 1 лев за глас, заяви в предаването министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Окончателното решение по този въпрос в парламента трябваше да бъде взето тази седмица, но беше отложено:

“В резултат на консултации вероятно би могло да възникне и модификация на това становище, но проблемът стои. Смятам, че няма никакво основание за съмнения по отношение на нашата позиция “.

Интервюто с министър Данаил Кирилов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Велимир Симов: Интересът е насочен да няма конкуренция и пациентът да няма избор

Смятам, че е невероятна идея да има не една, а много детски болници и всички да работят по европейски стандарт, за да лекуваме децата. Това можеше да е обединителна тема, а стана разединителна .  Това каза в интервю пред БНР д-р Велимир Симов, началник на клиниката "Мама и аз" на многопрофилната болница "Сърце и мозък" в Плевен. В..

публикувано на 08.05.24 в 17:30

Проблеми с доставката на газ в Русе

Заради профилактика на газопреносната мрежа и спиране на доставката на природен газ за 24 часа предприятия в Русе са застрашени от сериозни загуби. Това алармираха те и приканват "Булгартрансгаз" да преразгледа решението си.  С писмо, изпратено до партньорите си, от "Булгартрансгаз" съобщават на клиентите си, че на 15 и 16 май спира подаването..

публикувано на 08.05.24 в 17:18

Расте напрежението в университетските кампуси в САЩ, а и в Европа

Полицията започна да разчиства пропалестински палатков лагер в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Медии във Вашингтон съобщиха, че някои от пропалестинските протестиращи са пръскани с лютив спрей, когато..

публикувано на 08.05.24 в 17:07
Радостин Василев

Бившият спортен министър Радостин Василев води 3 листи на МЕЧ

Бившият министър на спорта Радостин Василев ще води листата за европейските избори на партия МЕЧ, но ще е начело на още две листи на изборите за национален парламент - в 25 МИР-София и в Пловдив град. Василев обяви, че би се отказал от евродепутатски мандат. Той обясни мотивите за решението си и обяви, че отхвърля партньорство на формацията си с..

публикувано на 08.05.24 в 17:04
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева, като изплащането започва седмица по-рано от планираното, обясни още Тахов: "Едното направление..

публикувано на 08.05.24 в 16:45
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на партиите в бюлетината за изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът "2 в 1" ще се състои на 9 юни.  Жребият беше публичен и излъчен на фейсбук страницата на ЦИК. На него право да присъстват..

публикувано на 08.05.24 в 16:32