Министър Вълчев: Съдържанието на новите учебници по история за 10-и клас ще бъде преразгледано

Снимка: БГНЕС

Съдържанието на новите учебници по история за 10-и клас ще бъде преразгледано. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Той допълни, че е направена препоръка на издателствата и очаква от тях да внесат необходимите корекции. 

Повод за неговия коментар е позицията на историци, според които в учебниците са изпуснати подробности за характера на комунизма, режимът е представен манипулативно, а информацията за жертвите е противоречива. Министър Вълчев посочи, че основните характеристики на режима задължително трябва да присъстват в учебното съдържание: 

"Това, което аз видях и колегите, това, което са видели и тези историци, които са реагирали, е, че има минимализиране на някои факти, недостатъчен акцент върху тези базови характеристики на периода. Има също така опит да се даде положителен акцент върху други, не толкова съществени елементи. Има си и някои откровено провокативни текста, затова съм дал препоръки на издателствата, да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници. Очаквам техния отговор", каза Красимир Вълчев. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33