Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Сделката на ЧЕЗ с „Еврохолд“ не представлява риск за сектора

Снимка: БНР

„Няма рискове за енергийния сектор. Това е регулиран сектор, всички дейности се следят от КЕВР. Има рискове за инвеститора, който ще се сблъска с нови за него неща. Първоначалните заявки показват една добра подготовка, ще видим дали тя ще бъде материализирана“. Това каза пред БНР Антон Иванов, енергиен експерт, по повод сделката на ЧЕЗ с „Еврохолд“.

Според Иванов екипът на „ЧЕЗ – България“ има опит на пазара в региона и „ако новият собственик се опре на опита, натрупан в мениджмънта на „ЧЕЗ – България“, преходът би бил плавен.

„Еврохолд“ има присъствие на регионалните пазари във финансовата сфера, това е важно - познават работата в региона, включително и за енергетиката“.

„Сделката не е завършена и няма да има нещо, което да остане неразгледано и неоценено в следващите месеци. Мисля, че се преекспонира възможността за скритост от обществения поглед“, допълни експертът в предаването „12+3“.

По думите му въпросът с ТЕЦ „Марица изток 2“ е ключов за целия енергиен сектор в България.

„Загубата на устойчивост на една такава мощност, би довела до критични ситуации", подчерта Иванов.

Интервюто с Антон Иванов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анализатори: В сделката на ЧЕЗ с "Еврохолд" има потенциал да стане скандал

"Думите на премиера Борисов, че не се меси в частна сделка, каквато е сделката на ЧЕЗ с "Еврохолд", е формално обяснение, но в други случаи той е показал, че няма проблем да се меси в други неща, които на институционално равнище не са му работа...

публикувано на 25.06.19 в 16:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04