Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова: ЕС трябва да има ясна позиция за разширяването в посока Западните Балкани

| обновено на 27.06.19 в 17:57
Илияна Йотова в Подгорица по време на международната конференция "Геополитика и Западните Балкани: поглед от региона".
Снимка: Прессекретариат на президента

Европейският съюз трябва да има ясна позиция за своето разширяване и то в посока на Западните Балкани, това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на визита в Черна гора. Тя заяви опасение, че в следващия мандат на Европейската комисия разширяването ще бъде замразено.

„Чуват се гласове, че няма да има портфолио, няма да има комисар по разширяването, което означава тежко разочарование не за правителството на държавите от Западните Балкани, а за самите граждани. Ако те не са съюзници на своите правителства, евроскептиците ще надделеят, а Западните Балкани винаги са били голяма територия на различни интереси на велики сили предвид историята и сега и не бива да ги оставяме отново“.

На международната конференция „Геополитика и Западните Балкани: поглед от региона“ в Подгорица Йотова подчерта, че Балканите не са място за прекрояване на граници и допълни:

„Основният въпрос е как да се даде разумна надежда на страните от Западните Балкани, без това да струва, в кавички, много на старите държави членки, които стават, като че ли все по-резервирани. Не са един и два гласовете в Европа, които предлагат да бъде предоставен статут на предприсъединяване или предразширяване, като по този начин се деблокират финансовите фондове и потоци и се контролира тяхното използване, за да се оправят определени дефицити, според европейските критерии. Много трябва да се внимава с такъв сценарий, който би могъл да постави страните в периферията“.

В конференцията участват народни представители и експерти от България, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Сърбия.

До петък Йотова ще проведе срещи с президента Мило Джуканович, с премиера Душко Маркович и други високопоставени лица от Черна гора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Илияна Йотова

Илияна Йотова: България трябва да се пребори за еврокомисар по разширяването

Сигурно е, че след евроизборите в края на май не можем да кажем, че гражданите на ЕС стоят отстрани и наблюдават онова, което става в Брюксел и Страсбург и не се интересуват от европейската тема. Това заяви пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова,..

обновено на 08.06.19 в 12:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49