Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима кандидати за шеф на БНТ представиха концепциите си пред СЕМ

| обновено на 04.07.19 в 19:43
Снимка: Ани Петрова, БНР

Финансовото състояние на Българската национална телевизия беше основна тема и на днешното изслушване в Съвета за електронните медии на кандидати за генерален директор на БНТ

Като леснопредвидима кандидатура, независим с никакви задължения и воден от съвестта си – така се определи пред членовете на Съвета за електронни медии кандидатът за генерален директор на Българската национална телевизия Сашо Диков.

Освен него членовете на медийния регулатор днес изслушват още двама кандидати за поста – временно изпълняващия длъжността Емил Кошлуков и Стоил Рошкев.
Според Диков кризата в обществената телевизия е всеобхватна, а не само финансова:
"Сегашното състояние на Телевизията е наистина плачевно, ужасяващо, което иска изключително сериозни, коренни мерки просто с уплътняване и максимално използване на възможностите - и технически, и журналистически -  на хората в Телевизията". Диков настоява да отпаднат ограниченията за реклама в праймтайма с продължителност от 5 минути.
"Това, което представлява в момента БНТ, е наистина престъпление спрямо аудиторията".
След Сашо Диков днес концепцията си за развитие и управление на обществената телевизия представи и настоящият изпълняващ длъжността генерален директор - Емил Кошлуков.
Той предлага пакет от законодателни, финансови, технологични и управленски мерки: "Чух, че всеки иска да запълва реклами. Да, ама не се запълват. Вероятно ние сме зле на този пазар. По-добре е да го отстъпим изцялмо на частните и държавата за сметка на това да осигури финансиране".
Според Кошлуков БНТ изостава в технологичното си развитие и основното предизвикателство, на което трябва да отговори следващото ръководство на медията, е конкуренцията на мощните търговски медии и дигиталните платформи за видео излъчване:
"Защо БНТ не е подготвена за тези предизвикателства? Заради технологичното си изоставане, неефективно и непрозрачно управление и липса на ясна и последователна стратегия за развитие. Ние не участваме на новите платформи, не развиваме този продукт там, където е най-голямо търсенето. Това означава Интернет първо, тоест ако има новина в 19.00, трябва ли да чакате емисията "По света и у нас" в 20.00, за да я видите. Не. Трябва да я получите на телефона си. Ако Интернет първа работи като принцип доставката на обществената услуга, това означава, че трябва да имаме кросмедиен нюзрум - и за социалната мрежа, и за приложението, и за сайта".
Българската национална телевизия трябва да оптимизира разходите си и да увеличи собствените си приходи, заяви на изслушавнето си пред Съвета за електронни медии кандидатът за генерален директор на телевизията Стоил Рошкев. Според него бюджетът, с който тя разполага, е предостатъчен за работата й:
"Единственото, което трябва да се направи в БНТ, е да се спрат кранчетата да не се изтичат. Според мен в БНТ плурализмът на гледните точки липсва".
Рошкев е озаглавил метафорично концепцията си "Да направим БНТ отново велика или необходим е телевизионен Тръмп".

Той е последният от кандидатите да оглавят медията.
Новият генерален директор на БНТ трябва да бъде обявен от СЕМ утре.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51