Полицаи протестираха с искане за повишаване на заплащането на нощния труд

Навършват се 140 години от основаването на МВР

| обновено на 05.07.19 в 16:08
Снимка: Ани Петрова

Полицаи, надзиратели и медицински специалисти протестираха пред Министерски съвет заради ниското заплащане на нощния труд. Демонстрацията се проведе в деня, в който се навършват 140 години от основаването на МВР.

В момента нощният труд се плаща по 25 стотинки на час. Идеята на синдикатите е сумата да нарасне на 2 лв. и 50 стотинки. 

Вътрешният министър Младен Маринов обясни пред "Хоризонт", че ще направи всичко възможно проблемът със заплащането на нощния труд на полицаите да бъде разрешен, но в рамките на следващия бюджет:

За БНР председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/  Валентин Попов коментира казаното от министър Маринов:

„Чух, че министърът разбира за какво става дума и има желание проблемът да бъде решен. Нормално е да разбира за какво става дума, доколкото е полицай от кариерата и също е работил през нощта, знае какво е нощен труд и какво е нощен труд в МВР, в частност. Очевидно това ще трябва да се обясни, може би, на някои негови колеги.  Надявам се той да успее да се справи с тази работа. Всяко начало на равнопоставен диалог, в който двете страни са готови да чуят аргументите си е добро. Аз се надявам да тръгнем най-вече през това, защото без него не можем. Дали ще говорим за 2.50 лв. на час от 1 август или за 2,20 от първи януари – мисля, че това са по-скоро детайли“

Няма връзка между протеста и предстоящите избори категоричен беше Попов. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" той изтъкна че не е разговарял и с премиера за увеличението на средствата за нощен труд. Относно протеста днес, той сподели:

"Днес хората, които ще участват, а може би и телевизионните зрители, ще успеят да видят един винил на снимка от 1942, когато един началник на пощенска станция предлага на околийския управител да бъдат дадени допълнителни купони за хляб на трима негови служители, защото работят и през нощтта. Това е преди 77 години, след Втората световна война…".

От Синдикалната федерация на служителите на МВР изразиха готовност за преговори с вътрешния министър. Илия Кузманов от синдикатите:

"Проблемът определено не е в МВР, поради ограничения бюджет, така че ще очакваме съответните действия от страна на Министерски съвет, съответно господин Борисов, господин Горанов. Ние сме съгласни - първа стъпка лев, с обозрим срок не много дълъг, в който сумата да стигне до 2,50".

От Синдикалната федерация на служителите на МВР уточниха, че ако няма преговори и увеличение на цената на нощния труд, са готови на още протести.ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33