Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Покупката на нови изтребители, одобрена от правителството вчера е сред водещите заглавия в пресата днес.

До края на юли сделката за 8-те нови самолета на стойност 2,1 милиарда лева ще мине през парламента, пише вестник "24 часа". "След Ф-16 ще правим и дронове със Съединените щати", информира на първа страница всекидневникът, като уточнява, че у нас ще бъде изграден и авиоремонтен завод.

Купуваме Ф-16 с 60 милиона долара отстъпка в цената, пишат вестниците "Монитор" и Телеграф".  "Дума" уточнява, че България ще плати на Съединените щати цялата сума веднага, но ще получава самолетите до 2023 година.

Друга водеща тема в печата е спадът в туризма, отчетен за първи път от 10 години насам, както и потвърдената от депутатите забрана за диво къмпингуване. "Рекламираните от Ангелкова ниски цени по морето се оказаха бутафория" - пише на първата си страница вестник "Сега" и допълва:  "На теория шезлонгът се предлага за 36 стотинки, на практика към него задължително има екстри поне за 5 лева. Отливът свали на 25 лева двойната стая в Приморско, пише "24 часа".

"Закон спира терора на палатките край морето"- така вестник "Труд" съобщава в челната си публикация за отхвърленото президентско вето върху текстове от Закона за Черноморското крайбрежие.

КНСБ иска данък богатство- с това заглавие вестниците обобщават предложенията на синдиката за промени в данъчната политика през следващата година. "Ново облагане води до несправедливост", казва финасовият министър Владислав Горанов, цитиран в "24 часа". КНСБ иска заплатите на учители и полицаи да скочат с 20 процента, допълва "Дума"

Всички вестници отбелязват свалянето на Волен Сидеров от поста председател на парламентарната група на Обединените патриоти. Вестник "Сега" нарича промяната "преврат в малката коалиция". Изданията цитират Сидеров според когото решението е заплаха за управленското споразумение с ГЕРБ.

Орден "Стара планина" за големия актьор Васил Михайлов- пише на първата си страница вестник "Труд". Високото отличие е връчено и на актьора Ириней Константинов, допълва "24 часа"

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33