Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов е подписал договорите за новите самолети – 1,251 млрд. долара

| обновено на 11.07.19 в 21:04
Снимка: f-16.net

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е подписал договорите за новите самолети Ф-16 блок 70, които е необходимо да бъдат ратифицирани от Народното събрание. 

Договорите са за самолетите, боеприпасите, оръжейната система за визуализация, наблюдение и управление. Цената е 1,251 млрд. долара.

Министерството на отбраната посочва, че освен за самолетите, са подписани и предложенията за боеприпасите, за ракети и за оборудването. Общата стойност на договорите е 1 милиард и 256 милиона долара. В съобщението се припомня, че по договорите България ще има осем самолета. Два двуместни и шест едноместни. В съобщението се припомня, че се очаква сваляне на цената с 60 млн. долара. Договорите влизат в сила след ратификацията на парламента. Военният експерт Велизар Шаламанов коментира, че решението е пробив за модернизация, а решението трябва да получи подкрепата на депутатите.

Чака се разрешените от Конгреса на Съединените щати 60 милиона долара да бъдат поети от американската държава.

Пред БТВ зам.-военният министър Атанас Запрянов призова да не се правят внушения, че България е купила самолети, които нямат никакви бойни способности. Президентът Румен Радев каза в сряда, че доминацията на политическите мотиви над оперативните способности и условията за техническа поддръжка на самолета, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, може да обезсмислят проекта.

Атанас Запрянов каза още, че правителството се надява да плати следващите осем F-16 по-евтино и на вноски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правителството одобри подписване на договор за 1,25 млрд. долара за новите изтребители

Правителството одобри подписването на договор за новите изтребители Ф-16. България ще купи 6 едноместни и два двуместни. Цената ще е около 1,25 милиарда долара. България получава и около 60 млн. долара отстъпка, каза военният..

обновено на 10.07.19 в 13:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Украински съд разпореди министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Солски отхвърля обвиненията, които се..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която..

публикувано на 26.04.24 в 11:29
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

"Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна".  Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява..

публикувано на 26.04.24 в 11:28