Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Има шанс Кристалина Георгиева да оглави МВФ след оставката на Кристин Лагард

Снимка: БГНЕС

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард. За това съобщава агенция "Ройтерс" по повод предстоящата процедура по избор на нов управляващ директор на МВФ. Лагард обяви снощи, че от 12 септември напуска Фонда, за да улесни избора на неин наследник на поста. Французойката публикува изявлението си малко преди Европейският парламент да одобри Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията. Германката получи 383 гласа при необходими най-малко 374.

Очаква се Лагард да оглави Европейската централна банка от 1 ноември.

Сред водещите кандидати за ръководител на МВФ - пост, който традиционно се заема от европеец, са още гуверньорът на "Банк ъф Ингланд" Марк Карни, бившият председседател на еврогрупата и финансов министър на Холандия - Йерун Дийселблум, и гуверньорът на финландската централна банка Оли Рен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кристин Лагард

МВФ прие оставката на управляващия директор Кристин Лагард

Международният валутен фонд (МВФ) обяви във вторник, че неговият Изпълнителен съвет е приел оставката на управляващия директор Кристин Лагард, като самата оставка влиза ефективно в сила от 12-ти септември. МВФ потвърди, че Дейвид Липтън ще..

публикувано на 16.07.19 в 18:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава военната активност в Ивицата Газа

Продължава военната активност в Ивицата Газа на фона на планираното временно спиране на огъня заради кампания за ваксинация срещу полиомелит. Най-малко 48 души са били убити при изралески удар в анклава, съобщават палестинските здравни власти, цитирани от..

публикувано на 31.08.24 в 20:47

Бдение в памет на момчето, починало след падане с електрическа тротинетка

Бдение в памет на 16-годишното момче, което почина след падане с електрическа тротинетка се състоя тази вечер в Плевен. Близки, приятели и съученици на Михаел се събраха на мястото, където на 27 август вечерта се е случил инцидентът. Те оставиха цветя,..

публикувано на 31.08.24 в 20:31

Ретро парад на автомобили и мотоциклети в Габрово

Ретро парад на автомобили и мотоциклети премина по улиците на Габрово. Модели от 30-те години на миналия век и соцвозила привлякоха вниманието на жителите на града. Любители на ретро коли и мотоциклети от различни краища на страната се..

публикувано на 31.08.24 в 20:15
Албин Курти

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над Ибар

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над река Ибар, която разделя албанците и сърбите в град Митровица.  Сградите на местното самоуправление в четирите общини, населени предимно със сърби, са затворени втори ден от..

публикувано на 31.08.24 в 20:06

Политическите партии на много места в страната не постигнаха съгласие за съставите на РИК

Политическите партии на много места в страната днес не постигнаха съгласие за съставите на Районните избирателни комисии, съобщава БТА.  Така ще се наложи Централната избирателна комисия да вземе решение за съставите на тези РИК-ове. В Русе спорът беше за..

публикувано на 31.08.24 в 19:54

Германка нападна с нож шестима души в автобус в град Зиген

32-годишна германка е нападнала с нож шестима души в автобус в германския град Зиген в петък вечерта. Трима души са ранени тежко и са с опасност за живота, други трима са пострадали по-леко.  Нападението е извършено от германка, която има психически..

публикувано на 31.08.24 в 19:45
Снимката е илюстративна

26 ранени във верижна катастрофа на магистрала в Италия

Верижната катастрофа е със 7 автомобила на магистрала А 23 посока Тарвизио към границата на Италия с Австрия.  Ранените са откарани в болници в Удине и Толмецо. На още 20 шофьори е оказана помощ на място.  Поради голямата горещина..

публикувано на 31.08.24 в 19:35