Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакерът Кристиян Бойков е освободен от ареста

Радев: Въпросът за отговорността на държавните институции е открит

| обновено на 18.07.19 в 18:49
Снимка: БГНЕС

20-годишният Кристиян Бойков, разследван за хакерската атака срещу НАП, е освободен от ареста с мярка за неотклонение „Подписка“, съобщиха от  Софийската градска прокуратура. Разпоредено е незабавното му освобождаване, а разследването продължава.

Вчера Кристиян беше обвинен, че е копирал данни от "критична инфраструктура" на държавна институция - престъпление, предвиждащо наказание - затвор до 8 години. От писмо от Националната агенция за приходите обаче станало ясно, че базата данни на НАП все още не е станала част от критичната инфраструктура заради нефинализирана процедура и така обвинението вече е за обикновено компютрно престъпление, наказуемо със затвор до 3 години. Освен, че за него не може да има "задържане под стража" заради чисто съдебно минало и младостта, прокуратурата не може да търси наказателна отговорност на 20- годишния младеж, а само да иска той да бъде глобен. 
Разследването за източените лични данни на милиони български и чужди граждани продължава.
Адвокатите на Кристиян Бойков са решени да обжалват дори и по-лекото обвинение на младия мъж, както и евентуална глоба. Бойков няма да дава изявления пред медиите, тъй като, според защитниците му, моментът не е подходящ за това. Младежът остава и на работа във фирмата, обясниха от частното дружество.   
Междувременно, по причини, които се изясняват, Инспекторатът на Висшия съдебен съвет публикува личните данни на наказателния съдия Мирослава Тодорова, мъжа й и детото й. 
Президентът Румен Радев изрази позиция, че серията от атаки и пробиви в информационната инфраструктура на държавата е индикация за проблеми в сигурността:

"Въпросът за отговорността на държавните институции е открит, защото точно тези държавни институции трябва да осигурят безопасност и сигурност на българския гражданин, а не той да бъде основният потърпевш от това огромно изтичане на данни. Да напишеш само един закон за киберсигурност и да го обнародваш не е достатъчно, трябва да се изпълняват и всички мерки, заложени в закона". 

48 часа след като с имейли до определени медии Бойков съобщи, че разполага с личните данни на близо 5 милиона български и чужди граждани, именно по имейл разследващите стигнаха до него по уникалното му потребителско име. Няколко часа по късно той беше задържан на работното си място - софийския офис на международна компания за киберсигурност. Там той работи по установяване на уязвими системи. При претърсването му в жилищата му в Пловдив и София са открити следи за неговата съпричастност към НАП.

Междувременно премиерът Бойко Борисов поиска младежи като задържания хакер да бъдат привличани да работят за службите. 

"Просто уникални мозъци имаме и много е важно да намерим начин за такива да имаме да плащаме повече, за да могат да ги ползват службите и ние самите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения, да ги привлечем да работят в полза на държавата, това са такива вълшебници. С това един вид показваш, че уменията са ти надраснали това, което киберзащитите имат", каза премиерът.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов заяви в предаването "Преди всички", че всеки, който се е почувствал засегнат от хакерската атака срещу НАП, може да търси обезщетение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест пред НС заради промените в Закона за околната среда

Представители на Зелено движение и коалиция "За да остане природа в България“ се събраха на протест пред Парламента, за да заявят несъгласието си с промените в Закона за околната среда, които депутатите обсъждат. Според протестиращите под предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по мащаб проекти без..

публикувано на 19.04.24 в 16:16
Мария Нейкова, областен управител на Бургас

Мария Нейкова е новият областен управител на Бургас

Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители. С решение от днес от длъжността в Бургас е освободен Пламен Янев. На негово място е назначена Мария Нейкова.  Тя заемаше позицията областен управител два пъти досега по време на служебни кабинети -  в периода май 2021 г. - януари 2022 г., и от август 2022 г- до юли 2023 г. В момента..

публикувано на 19.04.24 в 16:11
Стефан Димитров

Външният министър заяви, че остава, докато получи указ за освобождаването си

Служебният министър на външните работи Стефан Димитров заяви, че остава на поста докато има указ на президента до освобождаването му. Димитров каза, че комуникацията му със служебния премиер Димитър Главчев започва да се подобрява:  "Ще повторя това, което е казал премиерът - има вече диалог. Диалогът е възстановен. От това как този диалог ще..

публикувано на 19.04.24 в 16:09

Авария остави без вода жителите в централната част на Берковица

Аварията е на главен водопровод е на улица ”Калето”, уточнява от ВиК Берковица. Поради тази причина без вода са живеещите в централната част на града и квартал "Заряница". От местното водоснабдително дружество уведомяват потребителите, че аварията се очаква да бъде възстановена в най-кратки срокове и водата да бъде пусната в ранния следобед..

публикувано на 19.04.24 в 16:06
Министър-председателят Димитър Главчев

МС приема програма за компенсиране на разходите за електроенергия

Програма за компенсиране на разходите за крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на тази година предстои да бъде приета от Министерския съвет на днешното му заседание.  Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на заседанието.  С 30 млн. лв. ще се компенсират разходите за електроенергия на училища,..

публикувано на 19.04.24 в 15:55

През май в търговска експлоатация влиза терминалът за газ до Александруполис

От началото на май в търговска експлоатация влиза терминалът за втечнен газ до Александруполис, като България притежава 20% от акциите на проекта. Успешно приключват пробите за включване в търговска експлоатация на терминала за втечнен газ до Александруполис, съобщават от министерството на енергетиката в Атина. В момента текат изпитанията..

публикувано на 19.04.24 в 15:37

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща на сляпо, купува услуга, но не пита болницата колко ѝ струва

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги .   Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК, сега директор на болницата в Севлиево. "И ще се окаже, че много от най-добрите лечебни заведения..

публикувано на 19.04.24 в 15:33