Процедурите по концесиониране на плажовете ще се провеждат от Министерството на туризма, решиха депутатите

| обновено на 18.07.19 в 11:23
Снимка: БГНЕС

Процедурите по концесиониране на плажовете ще се провеждат от Министерството на туризма.

Това решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за концесиите.

Министърът ще организира процедурата за определяне на концесии и наеми и ще поеме контрола върху тях.  С остра реакция депутатите от НФСБ изразиха своето несъгласие.

Възлагането на концесия по Черноморието ще се доближава максимално до правилата, разписани в закона за концесиите, но съобразени със специфичните задължителни дейности по морските плажове и предоставянето на допълнителни услуги.

Депутатите от НФСБ обаче не подкрепиха текстовете. Според тях контролът ще е несериозен, а плажовете ще се подаряват на близки до властта.

Депутатът Славчо Атанасов:

"Тази вечер ви гарантирам по Черноорието ще има това, за което гласувахме, доста мутрашки банкети. Повярвайте ми, след година ние ще бъдем принудени, след провала на сезона, ние ще бъдем принудени да променяме всичко това, тази машинария, която в момента създадохме, е уродлива  машинария, защото това гарантира провал в туризма и шезлонги по 40 лева, а вече на "Каваците" по 70".

Пред депутатите министърът на туризма Николина Ангелкова увери, че промяната ще доведе до прозрачност.

"Мога да ви уверя, че както поех ангажимент след гласуването на първо четене и ще разчитам на вашата подкрепа и предложения да продължим дебата за развитието и създаването на дългосрочна специфична стратегия по отношение на българското Черноморие, за да направим летния ни туристически продукт още по-привлекателен".

В програмата на депутатите са и измененията в Закона за пътищата, с които се отлага въвеждането на тол системата.

С промените в закона за концесиите плажовете отново се прехвърлят в закона за устройство на Черноморското крайбрежие под управлението на министъра на туризма. Преминаването на морските плажове на специален режим ще ускори процедурите по отдаването им на концесия и ще улесни тяхното стопанисване и управление, се посочва в мотивите на вносителите от Министерски съвет.

Министърът на туризма Николина Ангелкова уточнява:

"На практика всички договори, които изтичат в рамките до 2020 година, те са 39, ако ние не променим сегашния ред, ще следва да се отдават при много тежки условия, което поставя под риск изцяло стопанисването на морските плажове и от там - летния туристически  продукт".

С проментие в закона за пътищата се предвижда гратисен период до 1 март догодина за въвеждането на тол системата. В този период трябва да се вземе решение от правителството, с което да се потвърди готовността за техническото опериране на системата.

С промените в закона се премахва задължението Агенция "Пътна инфраструктура" да организира разпространението на бордови устройства и директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа. Предвижда се тези дейности изцяло да се прехвърлят върху търговците.

 В парламента беше прочетена и декларация по случай 182-рата годишнина от рождението на Апостола.ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33