В. Дърева: Уникалността на Левски е в триединството на духовник, революционер и държавник

Велислава Дърева
Снимка: Ани Петрова, БНР

“Често казваме, че Левски е уникална личност в българската история, без да си даваме сметка защо. Той е едно триединство между духовник, революционер и държавник. Едно от тези качества да липсва,  вече ще говорим за някакъв друг човек. Точно в това триединство при Левски е тази уникалност“, каза пред БНР журналистката и дългогодишен ревностен изследовател на делото на Васил Левски - Велислава Дърева по повод навършването на 182г. от рождението на Апостола.

В интервю за предаването “12+4“ тя разказа още:

“Мислим си, че познаваме добре революционера. Изобщо не се замисляме за държавника, а за духовника съвсем малко се знае. А това е основното градиво, което изгражда самата личност на Левски. Например казвате, че има непознати неща – ето сега няколко детайла: съвсем наскоро беше намерена снимка на Левски, на гърба на която са изписани точно показанията на даскал Иван Фурнаджиев пред турския съд. Точното описание на Левски! Това описание е може би най-гениалното в българската история, то не принадлежи на Иван Вазов, а на един предател. И отзад на снимката пише това, което пише в протоколите на турския съд – той е от Карлово, променя всяка седмица лицето си, едното му зъбче е издадено малко напред и, когато говори, повдига горната му устна и очите му са големи и пъстри… “.

“За онова общество не знам, но знам за нашето общество след 10-и ноември се появиха едни свитъци по история, в които се наставляваха учителите да не акцентират много върху личности като Ботев, Левски, Каравелов и Раковски, защото, както пишеше в тези свитъци, те не се ползвали с добро име в тогавашното общество..“, каза още Дърева.

“Почти не познаваме духовника. Погледнете само неговия речник – той е евангелески. Левски има много сериозно духовно образование…“, разказа още тя.

Други слабо известин факти за Васил Левски можете да чуете от интервюто на Диана Янкулова с Велислава Дърева в звуковия файл, където може да чуете и репортажа на Мира Стефанова. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Богати семейства в Саудитска Арабия са принуждавани да инвестират в "Сауди Арамко"

Богати семейства в Саудитска Арабия са принуждавани да инвестират в петролната компания "Сауди Арамко", чиито съоръжения бяха ударени през миналия уикенд, съобщи "Файненшъл таймс". Въпреки че все още не е ясно кога ще започне борсовата търговия с акции на компанията, от Рияд са категорични, че планираното първично публично предлагане (IPO) няма да..

публикувано на 20.09.19 в 17:55

Представители на IT бизнеса влизат в класната стая

Представители на IT бизнеса влизат в класната стая. В рамките на националната програма специалисти от технологични фирми ще предадат на учениците знания извън материала в учебните програми.  Програмата предвижда провеждането на семинари в училищата. Гимназистите ще научат повече за киберсигурността, съвременните 3Д устройства, както и разработката на..

публикувано на 20.09.19 в 17:44

В "Майчин дом" ще следят сърдечните тонове на бебето и дистанционно

Сърдечните тонове на бебето вече ще могат да се следят дистанционно, докато бременната жена си е вкъщи. Това ще бъде възможно с помощта на нова апаратура, която беше представена в Столичната АГ болница "Майчин дом". Това ще бъде полезно за бъдещите майки, които живеят в отдалечени райони, подчерта директорът на болницата професор Иван Костов: "Това..

публикувано на 20.09.19 в 17:33
Бисер Петков предложи да се намали броят на дните болничен, които личните лекари издават.

Синдикатите няма да допуснат първите три дни от болничния да останат неплатени

Синдикатите няма да допуснат първите три дни от болничния да останат неплатени - предложението, което по-рано днес направиха работодатели по време на дискусия, на която представители на двата синдиката не присъстваха. "Хоризонт" потърси за кометар Ваня Григорова от "Подкрепа", която категорично заяви: "Нека си представим, ако един болен..

обновено на 20.09.19 в 17:16

Протест в Черноморец срещу продажбата на военни имоти

Близо 50 души от 3 созополски села протестираха в центъра на град Черноморец заради нерешени с Министерството на отбраната проблеми там и в близките села Атия и Присад. Жители на Черноморец настояват военното министерство да спре продажбата на поделения, тъй като на територията им има частни земи.  Готови освен на протести и на..

обновено на 20.09.19 в 17:14
Джок Полфриймън

Джок Полфриймън напусна сградата на Централния софийски затвор

Преди час австралиецът Джок Полфриймън напусна сградата на Централния софийски затвор. Тъй като няма валидни документи, той беше откаран в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. При излизането си Полфриймън благодари на ръководството на затвора: " Благодарности на Десислав Трайков - заместник-началник на затвора", извика към медиите Джок..

публикувано на 20.09.19 в 17:07

Ген. Красимир Станчев поема НСО

Президентът Румен Радев подписа указ, с който назначава полковник Красимир Станчев за началник на Националната служба за охрана (НСО), считано от 30 септември. Държавният глава удостоява Станчев с висше офицерско звание "бригаден генерал". Бившият директор на НСО генерал-майор Данчо Дяков подаде оставка и беше освободен от поста в края на..

публикувано на 20.09.19 в 17:05