Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Стоянчова: Да си археолог означава да си учен, а не медийна звезда

4
Диана Стоянчова
Снимка: Иван Русланов

„В момента вървим от Горно Ораново – квартал на Симитли, към църквата „Св. Архангел Михаил“, построена втората половина на 19 век, паметник на културата, позабравен, последните години изобщо непосещаван, трудно достъпен.“
     

Това разказва Диана Стоянчова – млад археолог по професия и призвание вече десет години, в първия брой на новото предаване на БНР и програма „Хоризонт“ – „Изотопия“.

На около километър западно от църквата има отбранителна крепост от системата по средна Струма от времето на Второто българско царство.

„Много интересен обект, непроучван никога, известен още от 70-те години“, продължава разказа си Диана Стоянчова. „Открих го случайно, поразпитах колеги от местните музеи, една от тях – Цветана Комитова ме доведе до него.“

За жалост, макар археолози да не са се докосвали до обекта, иманяри са запълнили празнината и то нееднократно.

„Иначе от архитектурна гледна точка е доста добре запазен. Зидовете при северната порта са запазени до около 1.50 м. Има иманярски изкопи около цялата крепост - и извън, и вътре в крепостната стена. Целият е обрасъл в треви – такъв е сезонът“, описва околността Стоянчова.

Според младата археоложка, това е архитектура, която си заслужава един ден всички български туристи да видят. Неголемите размери на обекта позволяват сравнително бързата му социализация, за да бъде годен за туристически посещения, смята тя.

Диана започва инициативата си за спасяване на българските крепости именно от този обект, защото „звездите светят най-високо над Пирин и на това сме длъжни да научим децата си“.

Преди десетина години Община Симитли имала проект за стръмна екопътека. „Тоест, хора биха могли да се качват и пеша до крепостта. Идеята е да се надгради всичко това, за да може и деца, и инвалиди, възрастни хора също да посещават един такъв обект.“

Диана Стоянчова е на мнение, че изоставени крепости няма, но има „незапомнени крепости, непопулярни крепости“.

Системата от крепости по средна Струма е доста гъста и трябва да се вземат мерки да стане по-популярна, защото заслужава, убедена е Стоянчова. Сред тях са крепостта при Церово и при Зелен дол.

Обикновено оцелелите на изпита по праистория след това стават добри археолози, казва през усмивка тя.

„Всъщност истината е, че в областта на археологията ние получаваме едно много солидно и добро образование. След първи курс първата ми практика беше на Козарева могила, близо до Каблешково, Бургаско – невероятен обект, със запазени пластове от халколитната епоха, с изгорели къщи с цялата посуда вътре- мечтата за всеки млад студент е да попадне точно на такъв обект.

Да си археолог за Диана Стоянчова е равнозначно на две неща – да си готов да живееш с нагласата, че няма да си богат финансово, както и да се лишиш от славата и нарцисизма, защото „да си археолог означава да си учен, не означава медийна звезда“.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20