Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горивото по бензиностанциите в Португалия свърши преди планираната стачка на шофьорите на цистерни

Снимка: БГНЕС

Горивото по бензиностанциите в Португалия свърши на много места преди планираната за утре стачка на шофьорите на цистерни, съобщава АФП. Няколко часа преди началото на протеста, който трябва да започне в полунощ, на много бензиностанции в Лисабон и на други места в страната висяха табели – „Разпродадено“.

Стачката се провежда, след като вчера профсъюзите не успяха се договорят за увеличение на заплатите на шофьорите. Не е обявена и крайна дата на протеста. 

Правителството обяви „енергийна криза“ – мярка, която позволява да се ограничава горивото до 25 литра за собствениците на автомобили и 100 литра за камиони. 

Освен това властите са готови да мобилизират 500 военни и полицаи, които биха могли да карат бензиновозите, ако стачката сериозно застраши доставките.

През април шофьорите на цистерни протестираха точно преди Великденските празници и тогава това също предизвика недостиг на гориво в Португалия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емануил Манолов

Община Павликени получава 2,2 млн. лева за инфраструктурни ремонти

Община Павликени получава два милиона и двеста хиляди лева за ремонти на транспортна и спортна инфраструктура. Финансирането е през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет с малко над 1,1 млн. лв. в Павликени ще бъде изцяло ремонтирана улица..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС. Депутатите излязоха в почивка заради предложение промяната да се гласува окончателно.  От..

публикувано на 29.03.24 в 16:00

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство.  Това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното министерство подготвя.  Министърът на труда в оставка Иванка Шалапатова обясни, че новият вид..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че през последните седмици и месеци Русия "използва значително повече авиация, включително насочвани..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28