Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Сливен е разпоредил проверка за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци

| обновено на 14.08.19 в 11:48
Хора, които отглеждат домашни прасета и собственици на малки ферми блокираха главния път Сливен - Ямбол.
Снимка: Стоян Радев

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски е разпоредил проверка за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци. Проверките трябва да бъдат организирани от кметовете на четирите общини – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Обходите ще се извършват със съдействието на полицията.

При намиране на отпадъци трябва да бъдат информирани епизоотичните комисии.

До 16 август кметовете трябва да информират за извършените проверки и предприетите мерки. Засиленият контрол е заради последните случаи на намерени животински отпадъци в река Тунджа, в напоителния канал и в сметищата на някои села.

Директорът на "Напоителни системи" в Сливен Пламен Иванов съобщи, че след намерените отпадъци в напоителния канал около село Тополчани вече са взети проби от водата за напояване и в петък трябва да излязат резултатите за годност за ползване.

Десетина души продължават протеста в сливенското село Крушаре. Протест и контрапротест се проведоха снощи селото. Живеещите в селото поискаха протестиращите, които блокират пътя Сливен – Ямбол вече 12 ден, да се оттеглят, защото търпят икономически загуби, а при протестиращите на пътя се появи друга група, която част от блокиращите обявиха за политизирана и бяха категорични, че напускат блокадата. Така ситуацията придоби неочакван обрат и настроенията в лагера на протестиращите срещу мерките на правителството за ограничаване на АЧС придобиха друга окраска.

Повече чуйте в репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестиращите край Крушаре: 5 случая на отпадъци от клане за 3 дни не е инцидент, а системна грешка

Протестиращите край село Крушаре стопани изпратиха второ отворено писмо до премиера, министъра на земеделието, министъра на околната среда и омбудсмана и медиите. Те искат някой да поеме отговорност за животинските отпадъци в региона: "Настояваме да..

публикувано на 13.08.19 в 13:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил..

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните..

публикувано на 29.03.24 в 12:58

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

"Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта "Гласове и струни"

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в зала „България“ на 3 април.  „И квартетът, и хорът са напълно завършени състави,..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на..

публикувано на 29.03.24 в 12:14