Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители от района на Шишманци искат референдум дали заводът за отпадъци да продължи да работи

Протестът край Шишманци продължава

| обновено на 16.08.19 в 18:40
2
Снимка: Кремена Данева, БНР

Искане за референдум да продължи ли да функционира завода за отпадъци край Шишманци издигнаха протестиращи от селата Шишманци, Белозем, Раковски и Стряма. Над сто души блокираха и днес пътната отсечка към завода с настояването той да работи при стриктно спазване на мерките за безопасност.

Искането бе придружено и с настояване за спиране дейността на завода, докато трае разследването.

На 5-ия ден след запалването на сметището Шишманци все още тлеят единични огнища в северната му част, като се очаква скоро пожарът да бъде окончателно загасен. Вече няма задимяване на района, а последните резултати на всички измервани от мобилната станция показатели сочат, че те са значително под нормата. 

Вчера Районната прокуратура в Пловдив възложи на Икономическа полиция проверка на депото за евентуално престъпление против околната среда, като срокът за приключването й е един месец.

Макар обстановката да е значително по-спокойна и вече да няма задимяване, хората от Шишманци и близките населени места вече не вярват, че обгазяването на района няма да се случи отново, тъй като пожарите на сметището са факт почти всяка година.

Над 2300 души са подкрепили и подписката, стартирала във вторник в община Раковски, която ще бъде изпратена днес до премиера Бойко Борисов, заедно с писмо на кмета Павел Гуцаров за по-сериозни ангажименти от страна на държавата към този сериозен екологичен проблем в района.

Кметът на Раковски заяви тази сутрин, че се присъединява и към искането за референдум за дейността на завода:

"Този завод, ако не може да работи както трябва, не трябва да работи въобще".

В депото в момента тлеят единични огнища в северната част и се очаква пожарът да бъде окончателно загасен. Протестиращите вече се оттеглиха от пътната отсечка пред предприятието. През вчерашния ден и през нощта не е имало задимяване на района заради пожара на сметището, пламнал в понеделник, но екипи на пожарната все още дежурят.

По-рано събралите се на поредния протест бяха категорични, че ще продължат да отстояват позицията си за по-сериозен контрол над работата на завода.

“Да се вземат някакви мерки за този завод. Не може така да продължава. Все пак тук живеем ние и нашите деца“.

“Тази нощ беше по-добре, очевидно вече е намаляло, обаче искаме да е още по-добре и да се вземат мерки за безопасно унищожаване на отпадъците, каквито бяха обещани, а де факто се случва друго“.

“Ние искаме чист въздух, не искаме това сметище да бъде тук“, коментираха протестиращите.

Мобилната станция за измерване на качеството на въздуха, която днес ще остане пред кметството в Шишманци, в продължение на две денонощия отчиташе леко превишаване на стойностите на фини прахови частици. През вчерашния ден обаче бяха отчетени 15, т.е., много по-ниски от средната денонощна норма, която е 50 микрограма.

Районната прокуратура възложи вчера на Икономическа полиция проверка на завода за отпадъци за евентуално престъпление против околната среда. Срокът за приключването й е едномесечен. Хората казват, че протестите им ще продължат и в следващите дни.

"Нашата проверка цели да установи абсолютно всичко, свързано с дейността на това депо и евентуално как се е стигнало до въпросния инцидент. Бързам да поясня, към настоящия момент пряка опасност за живущите не сме установили да съществува“, съобщи говорителят на Районната прокуратура прокурор Атанас Илиев.

Макар обстановката тук да е значително по-спокойна и вече да няма задимяване, хората от Шишманци и близките населени места са категорични, че утре пак ще има протест:

"Не може така да продължава, тука живеем, живеят и нашите деца". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16