Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Италия започна консултации за ново правителство

| обновено на 21.08.19 в 19:12
Президентът на Италия Серджо Матарела
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнаха консултациите на италианския президент Серджо Матарела за сондиране на парламентарната ситуация за излизане от кризата след оставката на премиера Джузепе Конте. Срещите му с представителите на политическите сили в парламента приключват утре следобед. Дирекцията на Демократическата партия на своето извънредно заседание днес реши да се направят постъпки с „Пет звезди” за ново парламентарно мнозинство.  

Най-напред Матарела се срещна с председателя на Сената Елизабета Казелати. След нея е ред на председателя на Камарата на депутатите Роберто Фико и представителите на по-малките партии в двете камари. 

Утре е ред на демократите, „Пет звезди” и дясното звено от „Лига”, „Форца Италия” и „Братя на Италия”. 

Целта на президента на страната е да установи дали ще може да се сформира ново стабилно мнозинство и от това – съответно правителство.

В тази посока секретарят на Демократическата партия Никола Дзингарети каза, че за тях е задължително да се даде възможност да се провери дали може да се оформи ново, здраво мнозинство и правителство до края на парламентарния мандат. Той уточни, че никога не е демонизирал движението „Пет звезди”, но трябва да изяснят някои теми с тях – като ангажираността и лоялността към ЕС, миграционния проблем, поврат в икономическия и социален живот на Италия, като изрази готовност да се коалира с "Пет звезди" за оставащите 3 години от мандата на действащия парламент. Дзингарети постави като условие драстична промяна на досегашната политика на Италия спрямо Европейския съюз – за "лоялно" изпълнение на ангажиментите към европейските партньори и смяна на досегашния курс на нулева толерантност към нередовните имигранти от Африка.

От „Пет звезди” не коментират, а само казаха, че техен лидер остава Луиджи ди Майо. 

Ако не се получи жълто-червено мнозинство, предсрочните избори са неизбежни и до тях в късна есен ще има служебно  правителство.  

За възможност да бъде съставено правителство от Демократическата партия на демократите и движението „Пет звезди” се изказа бившият премиер – демократът Матео Ренци, като уточни, че лично той няма интерес да бъде в такова правителство. Ренци изтъкна, че не са важни минали вражди между двете политически формации, а е от значение да се направи необходимото за Италия в този труден момент. Той, както други политици и наблюдатели, смята, че парламентарният мандат трябва да продължи заради изготвянето на бюджетната програма и да бъде предотвратено влизането в сила на по-високия данък върху добавена стойност от догодина в ущърб за италианците.

Първите страници на ежедневниците в Италия днес пишат за „отровна раздяла” между Конте и Салвини и че Конте „шамаросал Салвини”. Много висок – над 10% беше телевизионният интерес към късните коментарни предавания вчера. Експерти смятат, че Салвини е прекалил и това вече се отразява негативно на неговата популярност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Италия прие оставката на премиера Джузепе Конте

Президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на премиера Джузепе Конте. Той я подаде, след като остро разкритикува вътрешния министър Матео Салвини, обвинявайки го, че е потопил управляващата коалиция и е застрашил икономиката на страната с цел..

обновено на 20.08.19 в 23:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Украински съд разпореди министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Солски отхвърля обвиненията, които се..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която..

публикувано на 26.04.24 в 11:29