Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови огнища на африканска чума по свинете в Русенско

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине.
Снимка: „Североизточно държавно предприятие“

Нови три огнища на зараза с Африканска чума по свинете са установени в Русенска област. Намерени са диви прасета в землищата на селата Просена, Мечка и Писанец с които стават общо осем огнищата на заразени диви свине в региона.

След като през миналата седмица бе потвърдено наличието на болестта африканска чума по свинете в индустриална ферма в село Караманово, от вчера се е пристъпило към умъртвяване на общо 4500-те животни там. Това съобщи д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните и допълни, че всички промишлени обекти са били инспектирани от германски експерти:

“От тях очакваме също, те са ни като помощ, да проследят откъде е влязъл вирусът. Това ще помогне при новите зареждания на обекти със свине, ако се открие къде има пробойна в биосигурността, каква е причината, как е навлязла – просто да се отстрани това нещо. И стопаните, които решат наново да си засилят свинекомплекса, те са спокойни и да ги насочат къде да влагат повече усилия за недопускане на заболяването в обектите“.

С новооткритите огнища на чума сред дивите прасета се доказва, че вирусът все още е активен и превзема територии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

БАБХ: Само стопаните, отглеждали до 5 прасета, ще получат по 300 лв. за дезинфекция

Кметовете на населените места, които попаднаха в 20-километровите санитарни зони около индустриалните свинеферми, разполагат с още 4 дни, за да изготвят списъци на дребните стопани, подлежащи на подпомагане с 300 лева. Пред БНР д-р..

публикувано на 22.08.19 в 08:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52