Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5,1 млн. лева е глобата на НАП заради теча на лични данни

Приходната агенция ще обжалва наказателното постановление за санкцията

| обновено на 29.08.19 в 14:52
Снимка: Георги Корнейков, БНР

НАП ще обжалва в съда глобата от 5,1 млн. лева, наложена ѝ заради изтичането на лични данни на милиони граждани. При определянето на размера на санкцията са взети под внимание и действията на НАП след пробива в системата ѝ. Сумата е една четвърт от максималната по закон глоба, обясни за „Хоризонт” председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов:

"Глобата отговаря напълно на установените факти и обстоятелства в процеса на проверката и целта ѝ е да възпре за в бъдеще неправомерни действия от страна на администратора, а не да води до наказване на самия администратор за действия от негова страна, тъй като самият администратор е предприел достатъчно убедително действия, след като се е случил този неоторизиран достъп, да информира гражданите и да защити информацията".

При определянето на размера на санкцията са взети под внимание и действията на НАП след пробива в системата ѝ. Сумата представлява една четвърт от максималната по закон глоба.

Приходната агенция съобщи, че е оспорила акта за административно нарушение, съставен от КЗЛД в законовия  3-дневен срок. И че наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита, се посочва в съобщението на НАП.

Приходната агенция обмисля и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака срещу сървърите ѝ, като е възможно присъединяването на НАП в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело. Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство..

НАП съобщава още, че справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани, ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.

През юли финансовият министър Владислав Горанов обяви, че НАП ще плати глобата от собствения си бюджет и тя няма да е за сметка на данъкоплатците.

Обвинени след атаката срещу НАП са хакерът Кристиан Бойков и шефът на „Тад груп“ Иван Тодоров, както и търговският директор на фирмата Георги Янков.

Изтичането на данни след хакерската атака на сървърите на НАП засегна около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Корнелия Нинова

Нинова: Ярка несправедливост е, че глобата на НАП ще бъде платена от потърпевшите данъкоплатци

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като ярък пример за несправедливост, че глобата от над 5 милиона лева  за Националната агенция за приходите за изтеклите лични данни на граждани ще бъде платена от потърпевшите данъкоплатци.  "Жертвите ще..

публикувано на 29.08.19 в 14:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15%..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00