Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери отбелязаха в Полша 80-годишнината от началото на Втората световна война

| обновено на 01.09.19 в 19:06
Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: БТА

Лидери от около 40 държави, сред които и българският президент Румен Радев, присъстваха на отбелязването на 80-ата годишнина от началото на Втората световна война в Полша.

Церемониите започнаха още по тъмно днес, в малкото градче Велюн, обект на една от първите бомбардировки на 1 септември 1939 година. Основното събитие обаче беше на площад Плисудски във Варшава. Там за втори път през деня германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се извини на поляците за най-кървавия конфликт в историята и каза:

"Една война свършва, когато оръжията замлъкнат, но ефектите от нея са наследството на следващите поколения и това наследство е болезнено. Ние германците го приемаме и го носим със себе си. Като президент и заедно с канцлера искаме да кажем на всички поляци, че никога няма да забравим".

Американският вицепрезидент Майк Пенс, който пристигна във Варшава вместо Доналд Тръмп, заяви:

"Благодаря ви за честта да представлявам нашия президент и американския народ на това историческо събитие. Днес ние си спомняме тези, които сме загубили. В Полша с тяхната дълга нелегална борба и всички онези, които жертваха живота си от моя народ и от народите, представени тук, за да спечелят победа за свободата".

Полският президент Анджей Дуда от своя страна каза, че светът не си е научил уроците от трагедията на войната, тъй като продължава да има етнически чистки и геноцид.

Без да я назовава пряко, Дуда разкритикува Русия като определи военните действия с нейно участие като империалистически тенденции. За пример той даде войната с Грузия през 2008 година и конфликта в Украйна.

Руска делегация не беше поканена на годишнината и по този повод говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова написа, че "официална Варшава отдавна не се е намирала в такова глупаво положение".

На 1-ви септември 1939 година германският боен кораб „Шлезвиг-Холщайн“ стреля срещу гарнизон с полски войници, позиционирани на полуостров Вестерплате. Атаката бележи началото на война, която ще отнеме през следващите години живота на милиони и ще бъде запомнена като най-ужасяващият конфликт в историята на човечеството.

Полският президент Анджей Дуда припомни, че Втората световна война е започнала с военно престъпление. Нарочно са били бомбардирани мирни граждани, в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно.

„Кой е могъл да предположи, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа?“, попита Дуда. Той подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може нищо подобно да не се случва повече където и да е по света.

„Прекланям се пред жертвите на нападението във Велун. Прекланям се пред полските жертви на германската тирания. И искам прошка“, заяви на свой ред Щайнмайер на полски и на немски.

Дуда покани лидерите на държавите от ЕС, НАТО и Източното партньорство, както и генералният секретар на ООН за церемонията.

"Трябва да помним не само ужасите на войната, но и причините, които разпалиха тази война, за да избегнем опасността да повторим тези грешки днес, когато отново има ожесточени спорове за световно лидерство". Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти, след като участва в церемонията във Варшава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39