Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров разпореди проверки на две топлофикации и два ТЕЦ-а

Акциите стартираха през нощта в Перник и Бобов дол

Снимка: Стоян Радев

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка на топлофикациите в Перник и Сливен и на ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“.

Жандармерията проверява какви материали горят топлофикациите и двата ТЕЦ-а, потвърди днес в кулоарите на парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Това е по постановление на прокуратурата и заедно с МОСВ и се извършва проверка по отношение на спазване на законите, свързани с изгарянето на отпадъци, и дали това се извършва по регламентирания от закона начин. На този етап не мога да кажа дали има нарушения. Тук водещо е МОСВ, тъй като при тях е регламентирана и се контролира тази дейност“, каза министърът. 

Установено е, че заедно с въглищата в четирите централи са горили биомаса и битови отпадъци.

Според прокуратурата това е несъответствие между комплексните разрешителни на ТЕЦ-овете и това, което реално се е горило.

На въпрос изгаряни ли са отпадъци от чужбина в централите, говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова отговори:

„Все още не сме получили официален отговор от контролния орган. Такава информация се съдържа в справката на ДАНС, но подлежи на доказване и установяване по надлежния ред. Затова сме възложили и извършването на документална проверка, не само на разрешителните, с които лицето разполага, но и всички документи, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци – дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано, съпроводено с необходимите документи, и фактически какво е било изгорено“. 

Поводът за проверката е постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност при изгаряне на отпадъци, се посочва в днешното съобщение на прокуратурата

Главният прокурор е изискал съдействие от МВР при проверката, за която е определен срок от 1 месец.

През нощта в ТЕЦ „Република” в Перник е направена извънредна проверка по разпореждането на Цацаров.

Представители на МОСВ със съдействието на жандармерията са извършили обстойна проверка в предприятието. Резултатите от нея предстои да бъдат обявени.

Директорът на  „Топлофикация Перник” Любомир Спасов е категоричен, че дружеството не гори отпадъци. Ние сме входирали инвестиционно намерение, но към момента не сме получили разрешение и не извършваме такава дейност, заяви той.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов вчера бе на посещение в Перник, където заяви, че започват внезапни комплексни проверки, за да се установи кой замърсява града.

Полиция и жандармерия обезпечават проверката за използваното гориво, която се извършва в ТЕЦ „Бобов дол“ в изпълнение на разпореждането на главния прокурор. Проверката е започнала снощи в 21 ч., продължила е през нощта и в този момент, каза за по-рано днес за БНР ръководителят на областната дирекция на полицията в Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски.

Полицията и жандармерията само оказват съдействие на проверяващите органи и на екипите, обясни той.

От ръководството на централата и от РИОСВ казаха наскоро, че за момента ТЕЦ-ът не изгаря отпадъци, макар че има издадено разрешително за това.

Изпълнителният директор инж. Емил Христов преди десетина дни коментира за националното радио.

„Разрешително имаме, как да нямаме. Комплект разрешителни имаме. В момента не горим, защото трябва да монтираме допълнително мерене и след като го монтираме, тогава започваме да горим“.

Вчера жители на Бобов дол настояха да се каже официално и категорично има ли замърсявания при работата на ТЕЦ „Бобов дол“, след като в централата се горят отпадъци, внос от Италия. 

„Топлофикация – Сливен“ има издадени всички необходими разрешителни за използване на модифицирано гориво- RDF. Това увери днес заместник изпълнителният директор Кънчо Танев по повод започналата по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров проверка в топлоцентралата.

Проверката  на прокуратурата и РИОСВ Бургас за установяване на изгаряните материали започна снощи, а входовете на ТЕЦ-а са блокирани от сили на жандармерията

Танев коментира, че дружеството притежава всички разрешителни, които са издадени от Министерството на околната среда и водите и институциите имащи отношение по вноса, съхранението и изгарянето на модифицираното гориво: „Да, минават точно една част през министерството и отделно към Изпълнителната агенция. Всичко това е минало през тях“.

И обясни как съхраняват въпросното RDF гориво на територията на топлоцентралата: „Води се абсолютна отчетност на доставки, какво е изгорено в момента и какво е налично“.

Той обяви, че действително в ТЕЦ Сливен се изгаря RDF гориво внесено от Италия. „От Италия има внесен RDF, който мога да кажа, че е много по-качествен“, каза Танев.

В началото на месец юли тази година по настояване на кмета на общината Стефан Радев ръководството на централата запозна общинските съветници и медиите с метода на изгаряне на модифицираното гориво и гарантира, че имат всички разрешителни, и че въздухът на града няма да бъде замърсен. Проверката продължава. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46