Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не очаква подобряване на връзките със САЩ с оставката на Болтън

| обновено на 11.09.19 в 19:15
Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва обяви днес, че не очаква никакво подобряване на отношенията с Вашингтон след оставката на съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън, предаде АФП.

„Не мислим, че присъствието или отстраняването на един-единствен чиновник, дори високопоставен, може сериозно да повлияе на американската външна политика“, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По-рано заместник външният министър Сергей Рябков коментира, че и предишни промени в американската администрация не са довели до подобряване на отношенията.

„Съдим по действия, не по декларации и намерения“, допълни той.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче все пак допусна възможност за промяна.

„Стилът му е рязък, опира се на силовите методи, включително на военните. Както знаете, той стоеше зад немалко такива инициативи по отношение на кризисни ситуации, като тази около Венецуела, Иран и на други места“, каза Лавров за Болтън.

„А за това как ще бъдат повлияни руско-американските отношения – знаете ли, аз няма да гадая, политиката на САЩ се определя от президента“, добави той.

Вчера Тръмп обяви, че е поискал оставката на Болтън, сочен за външнополитически ястреб, с когото имали разногласия по редица въпроси, включително Северна Корея и Иран. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Майк Помпейо

Майк Помпейо: Няма да има промени във външната политика на САЩ

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че напускането на съветника по сигурността Джон Болтън няма да промени стратегията на Вашингтон на международната сцена. Болтън напусна изненадващо във вторник след серия от противоречия с..

публикувано на 11.09.19 в 07:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51