Общините ще могат да създават звена за контрол на обществения ред

Снимка: БТА

Общините ще могат да създават звена за контрол за спазване на обществения ред и сигурността, които да подпомагат органите на МВР, реши мнозинството в Народното събрание, като подкрепи на първо четене промените в Закона за местното самоуравление. Общинските звена няма да са задължителни, но от БСП и ДПС се обявиха против измененията.

От левицата заподозряха, че с промените се създава възможност за изграждане на политически силови структури преди местните избори.

"Сега в навечерието на местните избори се мъчите да създадете допълнителни лостове за вечно въдворяване на властта си в общините чрез лични кметски преторианци", заяви депутатът Красимир Янков.

Депутатите от ДПС Танер Али и Рамадан Аталай призоваха да се попълват щатни бройки в МВР, а не да се налагат закони без да има допълнително финансиране за общините.

"Да се попълнят щатовете, които са свободни".

"Министър-председателят излезе и каза - искам във всяко село милиционер".

Вносителите на законопроекта Емил Христов от  ГЕРБ и Искрен Веселинов от ВМРО защитиха промените.

Емил Христов подчерта, че звената за контрол няма да са задължителни, а с промените се създава правна възможност те да подпомагат органите на МВР.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33