Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ намали прогнозата за растеж на еврозоната

Ревизираната прогноза бе оповестена от Марио Драги, председател на ЕЦБ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка ревизира надолу прогнозите си за икономически растеж и инфлация в страните от еврозоната, съобщи гуверньорът на банката Марио Драги на пресконференция след редовното заседание на ЕЦБ.

Вече се очаква икономиката на страните от валутния съюз да нарасне през тази година с 1,1%, което е понижение спрямо юнските прогнози на ЕЦБ за експанзия от 1,2%. Това представлява поредно понижение на прогнозата, след като в началото на годината централната банка очакваше икономически растеж в еврозоната от 1,7 на сто.

За 2020-а година се очаква слабо подобрение на икономическия растеж до 1,2%, но под прогнозата през юни са растеж с 1,4%. За 2021-а година ЕЦБ продължава да прогнозира растеж на БВП на еврозоната от 1,4%.

ЕЦБ намали и прогнозата си за потребителската инфлация (CPI индекса на потребителските цени), като вече очаква тазгодишна инфлация от 1,2% спрямо юнската прогноза от 1,3%, като това означава, че прогнозираната инфлация се отдалечава още повече от целевото ниво на базираната във Франкфурт банк за малко под 2 на сто.

За следващата година се очаква дори още по-ниска инфлация от едва 1,0% спрямо предишна прогноза от 1,4%, след което растежът на потребителската инфлация да се ускори през 2021-а година до 1,5%, но отново под юнската прогноза за повишение с 1,6 на сто.

По този начин инфлацията в еврозоната се очаква да остане в средносрочен план под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Марио Драги потвърди днешното решение на ЕЦБ да поднови програмата за изкупуване на активи с цел подкрепа на икономиката и понижаването на депозитната лихва за търговските банки до ново рекордно отрицателно дъно от -0,5%, което цели да се стимулира тяхната кредитна политика.

Всички тези мерки бяха очаквани от инвеститорите, макар и да срещат критики в експертните и банкови среди.

Драги, чието обещание през 2012-а година, че ЕЦБ ще направи "всичко, което е необходимо", за да спаси еврото, подчерта,, че еврозоната се нуждае от по-голяма подкрепа.

Според него вероятността от рецесия в еврозоната е малка, но напоследък се е увеличила.

'Постъпващата информация след последното заседание на ЕЦБ показва по-продължителна слабост на икономиката в еврозоната, запазване на значителни рискове за по-нататъшно намаляване на икономическия растеж и липсващ инфлационен натиск“, заяви той по време на своята предпоследна пресконференция, преди да изтече неговия 8-годишен управленски мандат на 31-ви октомври.

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че продължаващата глобална несигурност се отразява негативно на производството, но секторът на услугите и строителната сфера проявяват устойчивост. Рисковете обаче остават наклонени в посока надолу (за още по-слаб от очакваното икономически растеж), подчерта Драги и добави, че прогнозите показват по-нататъшно намаляване на перспективите за инфлация.

Мари Драги също така каза, че на днешното заседание е имало достатъчно широк консенсус около взетите от ЕЦБ решения, така че "нямаше нужда да се гласува". Той все пак отбеляза, че е има противоречиви мнения относно подновената програма за закупуване на активи, известна като "количествено облекчение", но допълни, че е имало широко одобрение за други аспекти на хода на паричната политика, включително и по отношение на намаляване на депозитната лихва.

"Днешните решения имат за цел да се гарантира, че финансовите условия остават много благоприятни и ще поддържат икономическа експанзия в еврозоната", отбеляза Драги.

Коментирайки Германия, Марио Драги каза, че немските данни показват, че рецесията или вече е започнала, или предстои. В тази връзка той призова управляващите в Берлин за подходящ отговор чрез провежданата от тях фискална политика.

"С оглед на отслабването на икономическите перспективи и продължаващите рискове в низходяща посока, правителствата в еврозоната, разполагащи с фискален излишък, трябва да действат ефективно и своевременно", каза Драги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38