Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фоторепортерът Веселин Боришев е бил задържан близо денонощие в Първо РУ на МВР

Мьрия Мира Христова, Станислава Николова, Веселин Боришев и Габриела Василева
Снимка: Роси Александрова

Фоторепортерът от изданието Клуб Z Веселин Боришев е прекарал близо денонощие в Първо районно управление на МВР в София след като се опитал да снима полицаи преди вчерашния протест срещу процедурата за избиране на новия главен прокурор и кандидата Иван Гешев.

Това съобщи самият той за "Хоризонт":

"Започвам да снимам и срещу мен нахлуват някакви хора, които започват да ми крещят "Какъв си ти, бе? За какво ни снимаш? Какъв си ти, бе нещастник?". Аз казвам "Аз съм фоторепортер. Аз мога да снимам." Легитимирах се. И така. И дотам се стигна. Не ми обясниха на какво основание са ме задържали, по никакъв начин".

Боришев е бил освободен от ареста днес по решение на Софийския районен съд. Адвокатът му Николай Хаджигенов обясни:

"Формалното основание, на което е задържан, е Указ за борба с дребното хулиганство. Обаче Указ за борба с дребното хулиганство не е основание за задържане под стража. Т.е. задържането на Веселин Боришев е незаконосъобразно. Причините, поради които е задържан? Всеки път, когато някой гражданин, обикновен гражданин, когато има униформен полицай на улицата, в идеалния случай се разминава само с шутове и "Ти какъв си, бе?", вземане на телефона и изтриване на снимките. А сега, независимо че става въпрос за фоторепортер, при това един от най-известните в страната, той е задържан. Защото снима и качва снимки във Фейсбук на униформени полицаи. Всяка една форма на полицейско насилие или злоупотреба с право, власт и т.н., всяко едно от тия неща е налице в този случай и е абсолютно безконтролно".

Пред "Хоризонт" от МВР потвърдиха само, че фоторепортерът Веселин Боришев е бил арестуван преди вчерашния протест и че е бил отведен в сградата на районно полицейско управление на МВР в София, след което случаят е докладван в прокуратурата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53