Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Антонова: Започнаха да падат парчета от "фасадната демокрация"

Велислава Дърева към ръководството на БНР: Двойникът е отровен по принцип

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Оказва се, че свободата на словото в България зависи от един властник, от неговото настроение в момента, от неговите страхове. Това е недопустимо. Не може от това да зависи свободата на словото“. Това коментира в интервю за предаването „12+3“ Велислава Дърева от в. „Дума“.

„В Конституцията категорично е записано – основни права на българските граждани са свобода на словото, свобода на съвестта, свобода на убежденията, на възгледите, също така право на свободно сдружаване. За мен БНР винаги е било символ, защото си е извоювало авторитета на свободна медия, на свободна територия. Винаги когато има подобни истории (те не се случват за първи път), това винаги дълбоко ме е притеснявало. Да посегнеш на един журналист, който е изразил своята критична позиция, заради това да свалиш този колега от ефир, това е абсолютна репресия срещу свободното слово“, изказа мнение тя по случая „Силвия Великова“.

Двойникът е отровен

Другото притеснително е назначаването на двойник/дубльор/контрольор на това, което ще говори Силвия, подчерта Дърева и предупреди:

„Искам да напомня на ръководството на БНР, че в природата обикновено двойниците на нормалните гъби са отровни. Двойникът е отровен по принцип“.  

Започнаха да падат парчета от "фасадната демокрация"

Години наред една свободна медия, като Радиото, живее в някакво дежавю, добави мнението си Весислава Антонова от в. „Капитал“.

„Години наред живеем в една фасадна демокрация. През тази седмица и предишната от тази фасада започнаха да падат парчета, да се олющват големи парчета от нея. Когато няма журналисти, които да са свободни да изразят гледната си точка, когато имаш редактори и продуценти в предаванията, чиято основна задача е да осъществят този плурализъм, канейки гости с противоположна позиция и мнение, значи някой не си върши работата. Не мога да разбера защо конкретният журналист трябва да е виновен“.

Институциите не работят

Фактът, че премиерът се намесва, означава, че независимият по закон регулатор не си е свършил работата, изказа мнение Антонова и добави:

„Институциите не работят и затова премиерът трябва да се притичва постоянно да потушава всякакъв скандал“.

Страх завладява Бойко Борисов

В тази връзка Велислава Дърева отбеляза: „Напоследък Бойко Борисов непрекъснато се разграничава от действията на своите подставени лица, защото това са негови подставени лица. Това говори, че е силно притеснен. Очевидно някакъв страх започва да владее българския премиер“.

Весислава Антонова изрази надежда, че няма да остане безнаказано това посегателство върху свободата на словото. „Винаги властта, докато дава бюджетите на обществените медии, ще се опитва да се саморазправя с тях“, изказа мнение тя.

Ако погледнем на СЕМ не през закона и правомощията, които има, а го погледнем през неговия състав, ще разберем, че просто той наистина съществува безсмислено, каза още Антонова. По думите ѝ неколкократно сме свидетели на грешки на регулатора.  

Шпионският скандал - репресия

Велислава Дърева коментира и шпионския скандал от миналата седмица. Според нея това е било „откровена репресия“:

„Политически възгледи, които са гарантирани от Конституцията, бяха признати за легитимни чрез репресия на интелектуалци“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания защитава университети си заради риск за националната сигурност

Чужди държави се насочват към британските университети  в опит да  подкопаят националната сигурност, предупреди  британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5. Заместник-ректорите от 24 водещи университета бяха информирани за заплахата от службите за сигурност и правителството. Те бяха предупредени, че авангардни изследвания в..

публикувано на 26.04.24 в 11:00
Запалване на олимпийския огън на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия, 17 юни 2023 г.

120-годишен кораб транспортира олимпийския огън от Гърция до Франция

В Атина днес предават олимпийския огън на организаторите на Олимпиадата от Париж. Затворени са централните улици, през които ще премине щафетата с огъня. Съгласно традицията за 11 дни щафетата с олимпийския огън обиколи различни места на Гърция, където беше посрещната с тържества и призив за мир по време на игрите в Париж. Огънят премина 5200..

публикувано на 26.04.24 в 10:50

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45