Весислава Антонова: Започнаха да падат парчета от "фасадната демокрация"

Велислава Дърева към ръководството на БНР: Двойникът е отровен по принцип

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Оказва се, че свободата на словото в България зависи от един властник, от неговото настроение в момента, от неговите страхове. Това е недопустимо. Не може от това да зависи свободата на словото“. Това коментира в интервю за предаването „12+3“ Велислава Дърева от в. „Дума“.

„В Конституцията категорично е записано – основни права на българските граждани са свобода на словото, свобода на съвестта, свобода на убежденията, на възгледите, също така право на свободно сдружаване. За мен БНР винаги е било символ, защото си е извоювало авторитета на свободна медия, на свободна територия. Винаги когато има подобни истории (те не се случват за първи път), това винаги дълбоко ме е притеснявало. Да посегнеш на един журналист, който е изразил своята критична позиция, заради това да свалиш този колега от ефир, това е абсолютна репресия срещу свободното слово“, изказа мнение тя по случая „Силвия Великова“.

Двойникът е отровен

Другото притеснително е назначаването на двойник/дубльор/контрольор на това, което ще говори Силвия, подчерта Дърева и предупреди:

„Искам да напомня на ръководството на БНР, че в природата обикновено двойниците на нормалните гъби са отровни. Двойникът е отровен по принцип“.  

Започнаха да падат парчета от "фасадната демокрация"

Години наред една свободна медия, като Радиото, живее в някакво дежавю, добави мнението си Весислава Антонова от в. „Капитал“.

„Години наред живеем в една фасадна демокрация. През тази седмица и предишната от тази фасада започнаха да падат парчета, да се олющват големи парчета от нея. Когато няма журналисти, които да са свободни да изразят гледната си точка, когато имаш редактори и продуценти в предаванията, чиято основна задача е да осъществят този плурализъм, канейки гости с противоположна позиция и мнение, значи някой не си върши работата. Не мога да разбера защо конкретният журналист трябва да е виновен“.

Институциите не работят

Фактът, че премиерът се намесва, означава, че независимият по закон регулатор не си е свършил работата, изказа мнение Антонова и добави:

„Институциите не работят и затова премиерът трябва да се притичва постоянно да потушава всякакъв скандал“.

Страх завладява Бойко Борисов

В тази връзка Велислава Дърева отбеляза: „Напоследък Бойко Борисов непрекъснато се разграничава от действията на своите подставени лица, защото това са негови подставени лица. Това говори, че е силно притеснен. Очевидно някакъв страх започва да владее българския премиер“.

Весислава Антонова изрази надежда, че няма да остане безнаказано това посегателство върху свободата на словото. „Винаги властта, докато дава бюджетите на обществените медии, ще се опитва да се саморазправя с тях“, изказа мнение тя.

Ако погледнем на СЕМ не през закона и правомощията, които има, а го погледнем през неговия състав, ще разберем, че просто той наистина съществува безсмислено, каза още Антонова. По думите ѝ неколкократно сме свидетели на грешки на регулатора.  

Шпионският скандал - репресия

Велислава Дърева коментира и шпионския скандал от миналата седмица. Според нея това е било „откровена репресия“:

„Политически възгледи, които са гарантирани от Конституцията, бяха признати за легитимни чрез репресия на интелектуалци“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33