Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер е откриването на документалната фотоизложба на етнографа Мартин Кейниг

Снимка: БГНЕС


Днес от 18 часа в Националната художествена галерия "Двореца" се открива документалната фотоизложба „Балканско ехо. ХХ век. Звуци и портрети от България”. Автор на фотосите е американският етнограф Мартин Кейниг. Изложбата включва 73 фотографии от 7 балкански държави, като най-много са снимките от България. Събитието е под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотов.

Утре в източното крило на "Двореца" Мартин Кейниг ще представи новия си колекционерски албум, включващ и два аудио диска с автентичен български фолклор.

Кой е Мартин Кейниг?

Мартин Кейниг - това е човекът, открил и записал преди половин век как младата певица от Смолян Валя Балканска изпява „Излел е Делю хайдутин”. Кейниг допринася българската народна песен да бъде избрана за златната плоча, която лети на борда на американския спътник „Вояджър 2” като поздрав от планетата Земя към Галактиката. Връщайки се назад във времето, американският етнограф разказва, че се влюбил в България и българския фолклор още като ученик.

„Когато бях в гимназията, започнах да взимам уроци по народни танци. Това беше през 50-те години на миналия век. И в университета продължих да танцувам. Интересуваха ме балканските танци, а от тях най-много ме привличаха българските. Намирах музиката за особено интересна. Мелодиите са много лирични, нежни и те карат да се движиш. Харесваше ми синхронът с другите хора. Беше много въздействащо“, разказва той.

Мартин Кейниг пристига за първи път в България през 1967 година. Това е периодът на Студената война, но въпреки това младият американец получава разрешение от тогавашната власт да изучава на терен нашите народни ритми. Пътува неуморно по събори и фестивали из четирите краища на България. До 1979 г. се връща шест пъти. Записва песни, обичаи, инструментални изпълнения. А с фотоапарат и 16-милиметрова камера снима празници, помени, сватби, пейзажи, портрети, носии.

„Когато дойдох за първи път в България, видях много различни неща. Всичко беше ново за мен. Аз започвах сутринта си с кисело мляко. Забелязах тези магазини, в които се продава само това. Още тогава се влюбих в българската храна. Тренирах с български ансамбъл, което е още един урок, който научих. Хората тук ме посрещнаха много гостоприемно, може би заради факта, че тук не е имало американци преди това. Те знаеха, че аз не говоря български. Знаех много малко думи, но те виждаха, че аз се старая да говоря български и че съм тук, не за да продавам нещо, което е свързано с Америка, а за да науча нещо, което е българско“.

Ценности и традиции

Разказва как осъзнал, че пред очите му се открива един „твърде привлекателен“ миг от вечността, една цяла култура и общество с установени ценности и традиции, обречени обаче да бъдат заличени от индустриализацията и урбанизацията. Затова снима и записва на магнетофонни ленти. Колекцията му от над 4000 фотографии и стотици записи е откупена от авторитетния институт „Смит сониън”.

Благодарение на фотографа Иво Хаджимишев с творчеството на Мартин Кейниг се запознава и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя определя Кейниг с една дума – българофил:

„Той живее на един малък остров, недалеч от Сиатъл. Когато човек влезе в неговия дом, все едно влизаш в българска възрожденска къща. Всичко там е България“.

"Красивият разказ за българската душа"

"Красивият разказ за българската душа" - така в едно изречение вицепрезидентът Илияна Йотова определя изложбата, която се открива тази вечер в Националната художествена галерия "Двореца".

Изложбата е факт благодарение и на къртовския труд на фотографа Иво Хаджимишев, който е прегледал на 4000 снимки, за да избере най-добрите 73, които ще бъдат показани на българската публика.

“Толкова красиви български лица, толкова духовни лица, толкова български погледи, толкова излъчване, което никога повече не бях виждала и сигурно няма да видя в една черно-бяла фотография. Много типични образи. Това е нашата България. Това е българският корен“, разказа Йотова.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна. Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община-Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избиратерлните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 хил. с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с една..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24