Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ, БСП и ОП недоволни от освобождаването на австралиеца Джок Полфриймън

Джок Полфриймън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ПГ на „Обединените патриоти“ изрази днес учудване от решението на съда да пусне на свобода преждевременно австралиеца Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Зам.-председателят на групата Милен Михов цитира заключение на затворническите власти отпреди година, в което се твърди, че Полфрийман се стреми да избегне правосъдието в България и не се е поправил по време на излежаване на присъдата:

„Цялото общество, мисля, приема тази присъда като несправедлива. Мотивите на съда ще ги прочетем. Те може би имат някакво бюрократично основание, но истината все пак е на другата страна. Не бих искал да коментирам още веднъж, но има едно изказване на Полфрийман за качеството на българската съдебна система. Питам се дали това решение е доказателство или опровергаване на това изказване“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна определи като „подигравка и позор“ предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман:

„Това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора, с чувството за справедливост и за възмездие. Подигравка, позор, грозно решение на българския съд“.

Искане за обяснения от шефа на съюза на съдиите Калин Калпакчиев

Красимир Ципов от ГЕРБ настоя шефа на съюза на съдиите Калин Калпакчиев, който е участвал във вземането на решението за предсрочното освобождаване на Полфрийман да обясни добре мотивите си.

„Много е интересно дали Съюзът на съдиите, чийто председател е уважаваният съдия Калпакчиев, как ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни, хората са възмутени, а близките на убитото момче очакват отговор на това какви са били мотивите. При положение, че самият Джок Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран. Какво ще каже г-н Калпакчиев за тези изявления на Полфрийман?“, запита Ципов.

С уговорката, че не може да коментира съдебни решения, премиерът Бойко Борисов също не скри недоволството си:

„Всички знаем отговорът какъв е, но аз не мога да си позволя да го кажа“.

Мотивите на съда

Джок Полфрийман не е опасен за обществото, поправянето му в затвора е необратимо и по-нататъшният му престой там е неоправдан. Това е един от мотивите, с които Софийският апелативен съд е уважил молбата на осъдения на убийството на студента Андрей Монов австралиец да бъде пуснат на свобода шест години и десет месеца преди края на 20-годишната си присъда.

Според апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, доказателствата по делото са показали, че Полфрийман се е поправил в затвора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

СГС наложи 20 години затвор на австралиеца Джок Полфрийман

Австралиецът Джок Полфриймън, който преди две години уби 20-годишния Андрей Монов в центъра на София, беше осъден на 20 години затвор. Той трябва да плати и 400 хиляди лева на родителите на убитото момче. Съдът наложи и 50 000 лв. обезщетение за ранения..

публикувано на 02.12.09 в 14:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите..

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50